"Уважаеми пътници, провежда се учение за коронавируса". Kак ще изглеждат проверките

"Уважаеми пътници, на летище София се провежда учение за коронавируса!" Това изречение звучеше периодично в ушите на пътниците на Терминал 2 тази сутрин, за да не се стреснат от странно облечените хора и нетипичната им за аерогара дейност. Паника нямаше. Никой от хората наоколо не изглеждаше уплашен - все пак в България няма регистриран случай на коронавирус. Засега.

В проиграването на ситуация с изолиране на потенциално заразен пътник участваха екипи на "Гранична полиция", РЗИ - София, граничната здравна служба. Мястото на действието бе зоната на пристигащите пътници. Там термокамера регистрираше дали сред групата хора, която се нарежда пред пред гишетата за паспортен контрол има човек с повишена температура. Термокамерата е малко, дискретно устройство, незабележимо за пътниците. Според сценария тя прихваща двама от пристигащите, след което ги поемат здравните служби. А извън сценария докато действително пристигащите се редят пред гишетата, в зоната на камерата застават две жени с предпазни маски. Разбираме, че едната е в "тежко състояние", а другата е само "подозрителна". Жените тутакси са "прихванати" от двама служители на "Гранична полиция" и двама души от здравната служба. Отвеждат ги в изолатора – малка стая, в която попълват бланки.

Каква информация съдържат тези бланки:

- паспортни данни;

- информация за полета - дата на излитане, номер на полета, авиокомпания, място в самолета;

- постоянен адрес;

- адрес, на който ще пребивават през следващите 14 дни;

- данни за лице, което може да се свърже с пътника при спешен случай;

- имена на други членове от семейството или лица, с които пътуват;

- декларират, че са  запознати с дадените от дежурния здравен инспектор на летището писмени и устни препоръки.

След попълване на бланката потенциално заразените бяха евакуирани с линейки на ВМА към Инфекциозната клиника на болницата, за да бъдат поставени там под карантина или лекувани. Линейките потеглиха с включена сигнализация, за да се придвижат максимално бързо и, както стана ясно по-късно, успяваха да създадат паника в социалните мрежи, предизвикана от будни граждани. В това време на място пристигна друг екип, за да дезинфекцира мястото, което е било контактно с двамата пътници.

Мерки по сухопътната ни граница

След проиграването на ситуацията на летището директорът на "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков информира какво се случва по сухопътните ни граници.

На по-големите КПП-та има представители на МЗ и служители на МВР, оборудвани с лични предпазни средства, маски и ръкавици - каза той и допълни, че в момента трафикът не е толкова засилен и затова няма особено забавяне. За изминалото денонощие са обработени над 35 900 пътника и около 13 хиляди коли.

Надява се термокамерите да бъдат монтирани навреме, за да не се създава неудобство на пътуващите извън страната.

Както стана ясно вчера, тези камери са поръчани и доставката им се очаква до края на седмицата. По думите на гл. комисар Кичиков, на първо време термокамери ще има на по-големите пунктове. Има списъци с всички пристигнали от райони с разпространение на коронавируса и в случай на нужда ще бъдат привлечени за последващо лечение.

Докато комисарят напомня колко важна е личната отговорност на всеки посетил рисков район за ограничаване на разпространението и у нас, на летището пристига група българи от Сингапур - една от сериозно засегнатите от коронавируса държави. Хората са с маски и някои от тях изнервени. Причината е, че на софийското летище трябва да попълнят споменатия вече формуляр. Един по-темпераментен пътник обяснява на дежурния здравен инспектор, че на тръгване вече е минал през термокамера и няма нужда да попълва формуляри. Шефът на столичната Районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев се опитва да успокои нервната група. Моментът е добър да преговорим още веднъж проиграния сценарий:

Д-р Пенчев, както разбирам контролът се установява за пръв път тук, в залата на пристигащите?

Точно така. В момента, в който термокамерата регистрира двама души, които са с по-висока температура, те бяха поети от екипа медицински специалисти.

Достатъчна ли е една термокамера?

Напълно. Термокамерата обхваща зоната на паспортния контрол в гишета от началото до края на края на салона.

Какво се случва по-нататък?

Поетите лица влизат в граничния здравен контрол и им се снемат данни за това къде са били, кога са се почувствали зле, къде са пътували, с кого са били в контакт и как и къде ще отседнат, имат ли личен лекар, близки, в хотел ли ще се настанят. Взема се цялата тази информация. 

След тази част пациентите са преглеждат в изолатора, обаждаме се на екипите на ВМА, които идват с транспорт и ги превозват до Инфекциозната клиника на ВМА или в друго инфекциозно отделение.

Видях, че едната от жените е в специална носилка, изглеждаше като в клетка.

Това е така наречената хипобарна носилка, която е с понижено налягане. Предназначена е за пациенти в по-тежко състояние. Ние разиграхме варианти и в тежко, и в леко състояние. Заедно с носилката се пренасят до изолатора във ВМА и там остават за наблюдение и в по-тежкия случай за лечение, защото единият пациент вече е „болен“.

След това се дезинфекцира района, който е бил контактен с потенциално заразените. Накрая лицата, които са били в контакт с тези болни – двамата гранични инспектори и граничният здравен контрол, остават на 14-дневен домашен стационар под наблюдение.

Ще ви стигнат ли специалисти при този карантинен режим?

Не, но се надявам да се справим.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини