3 °C

Здравните служби в САЩ предупредиха американците да се подготвят за разпространение на коронавируса

Федералните здравни служби издадоха съобщение във вторник, с предупреждават, че американците трябва да започнат да се подготвят незабавно, че може да са необходими по-агресивни, драстични мерки, за да се спре разпространението на новия коронавирус в САЩ. То бе разпространено от американски медии. Кметът на Сан Франциско вече обяви извънредни мерки за подготовка, въпреки че в града няма нито един случай на заразяване с корона вирус.

Предупреждението идва в отговор на огнища на коронавируса извън Китай, включително в Иран, Япония, Южна Корея и Италия, за които представители на службите твърдят, че са повишили вероятността от появата на епидемии в САЩ.
  
"Вече въпросът не е толкова дали това ще се случи, а по-скоро кога ще се случи и колко хора в тази страна ще имат тежко заболяване", д-р Нанси Месоние от Центровете за контрол и превенция на заболяванията каза пред репортери по време на брифинг.

Докато агресивните мерки като ограниченията за пътуване и първата федерална карантина през половин век вероятно забавят пристигането на коронавирус в САЩ, Месонние каза, че ще са необходими още по-натрапчиви стъпки.

"Молим американската общественост да работи с нас, за да се подготви с очакването, че може да стане лошо", каза Месоние.

"Разговарях със семейството си на закуска тази сутрин. И казах на децата си, че макар да не мисля, че в момента те са изложени на риск, ние, като семейство, трябва да се подготвим за значителни ограничения в живота ни",  тя каза.

Тези мерки могат да включват затваряне на училища, спиране на работа в офиси и компании и отмяна на големи събирания и публични събития, предупреди тя.

"Разбирам, че цялата тази ситуация може да изглежда затруднителна и че нарушаването на ежедневието може да е тежко, но това са неща, за които хората трябва да започнат да мислят сега“, каза Месоние.

Така че американците трябва да започнат да правят планове да се грижат за децата си, ако училищата и дневните центрове бъдат затворени, каза тя. Те трябва да говорят със своите работодатели как биха могли да работят от вкъщи. И те трябва да установят дали е възможна медицинска помощ от разстояние, например чрез телемедицина, каза Месонние.

Тя подчерта, че настоящият риск остава нисък. Почти всички случаи, възникнали в Съединените щати, са сред пътуващи, заразени в чужбина. Освен това, винаги има вероятността коронавирусът да започне да отшумява с пролетта и лятото.

Специалистите по инфекциозни заболявания казват, че 80% от случите протичат леко, не по-тежко от обикновената настинка.

Досега има 14 потвърдени случая на Covid-19 в САЩ и 40 други случая сред хора от круизния кораб "Diamond Princes", които са репатрирани в САЩ. Има и три случая сред репатрираните от провинция Хубей в Китай, където респираторният вирус се появи преди месеци.

Миенето на ръце със сапун и вода продължава да бъде основна препоръка за защита от вируса, тъй като абразивността на сапуна помага да се премахнат инфекциозните частици от ръцете. Експертите казват, че често носените хирургически маски не са много ефективна защита. Тежка маска, наречена респиратор N95, е значително по-добра защита, но е неудобна за носене и може да затрудни дишането.

Освен ако не е належащо, не се препоръчва пътуване до Китай и Южна Корея, страни, които са наблюдавали най-голям брой случаи.

Но тъй като има толкова много неизвестни, държавни и местни служители и средностатистическите американци трябва да бъдат подготвени, каза Месоние.

Американският министър на здравеопазването и хуманитарните служби Алекс Азар заяви на брифинг във вторник, че непосредственият риск за широката американска общественост остава малък, но това може да се промени бързо.

Той посочи неотдавнашното разпространение на болестта в страни извън Азия, което той нарече "дълбоко обезпокоително".

В понеделник Белият дом поиска 1,25 милиарда долара ново финансиране от Конгреса и разрешение за пренасочване на още пари, за да получи очакваните 2,5 милиарда долара за спешни случаи, подготовка и действия. Азар каза, че парите ще отидат за изучаване на вируса, щатска и местна готовност, разработване на терапевтични лечения и ваксини и подготовка на запас от лични предпазни средства, като маски.

Заместник-директорът на CDC д-р Ан Шухат заяви, че предпазните мерки в САЩ работят, както се вижда от ниския брой случаи в страната досега.

Това е моментът да подготвим обществото в САЩ, каза тя. За повечето пациенти, които развиват COVID-19, обясни Шухат, подходящата грижа би означавала изолация в дома, като се използват здравни заведения само според нуждата - за възрастни хора и за тежки случаи или други медицински състояния.

"Настоящите глобални обстоятелства предполагат, че този вирус вероятно ще предизвика пандемия", каза тя, като в този случай ще бъдат приложени специфични местни стратегии за забавяне на разпространението.

Шухат заяви, че властите отдавна се подготвят за подобни заплахи. Тя посочи стратегии като измиване на ръцете, социално дистанциране и оставане вкъщи, когато сте болни - същите препоръки като при сезонния грип или пандемията на H1N1 през 2009 г.

И Азар, и Шуката използват израза „радикална прозрачност“, за да опишат подхода към заразата и обещаха чести брифинги.

"От първия ден казваме, че не можем херметически да запечатваме Съединените щати. Винаги сме казвали, че очакваме да видим повече случаи", каза Азар.

"Хората не трябва да изпадат в паника, когато видят нови случаи. Те трябва да знаят, че правителството им предвижда, че ще ги има, и имаме планове", добави той.

В изявление в края на вторник Белият дом заяви, че се е срещнал със здравни служители от повече от 30 щата и територии, за да им благодари за действията им в отговор на коронавируса.

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини