Отново търсят концесионер за летище Пловдив

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за откриване на процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване Пловдив“ – публична държавна собственост. С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

Чрез възлагането на концесия на летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона.

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Концесията за летището за срок 35 години правителството реши да даде на консорциум между китайската "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест" през 2018 година. До договор обаче не се стигна, след като при инцидент загина основателят на китайската компания. Държавата тогава се отказа от варианта да предложи на втория в класирането концесията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини