Вижте как излита най-големият самолет в света (видео)

Мрия на украински означава мечта. Най-големият самолет в света за всички времена е единствен инженерен шедьовър, проектиран и построен през 80-те години на миналия век в СССР от легендарното конструкторско бюро Антонов. 

Самолетът, обозначен като Ан-225, е истински гигант. Той е създаден, за да транспортира космическата совалка на Буран на Съветския съюз. След разпадането на СССР програмата е спряна и финансирането също. Така че за уникалния Ан-225 остава шансът да намери карго полето, съответстващи на мощта и размера му. 

Максималната товароспособност на „Мрия“ е 275 тона, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Шестте турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1377 kN, което го прави най-мощния самолет на Земята. 

Товарният отсек е дълъг 43 метра, широк 6,40 и висок 4,40 м. Но таванът на Ан-225 е проектиран така, че освен совалката, на него да се превозват контейнери, достигащи 70 м дължина и 8 м диаметър. 

Свръхтежкият самолет поставя над 100 рекорда само с първия си полет през 1988 и до днес държи около 240 рекорда на Гинес.

През повечето време "Мрия" си стои на летището в Гостомел, някога строго секретно полетно изпитателно летище за Антонов.

Сега на 30 години и наскоро модернизиран, за да му осигури още 20 години експлоатация, самолетът рядко се издига в небето. Има малко търсене на високоспециализираната и сравнително скъпа услуга. Въпреки че самолетът е в отлично състояние, има много малко поръчки, които изискват нещо толкова голямо. И използването на  Ан-225 струва около 30 000 долара на час.

Затова излитането и маневрите във въздуха на "Мрия" са изключително рядка гледка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини