Две детски градини в община Рудозем са затворени заради болни от грип деца

Изображение 1 от 3

    Кмет и общопрактикуващи лекари набелязаха серия от мерки срещу коронавируса и другите грипни щамове

    Във връзка с настоящата епидемиологична обстановка, решенията на Централния и Областния кризисни щабове кметът на Рудозем Румен Пехливанов се срещна с общопрактикуващите лекари от общината. На срещата беше констатирано, че на територията на община Рудозем има повишена заболеваемост от грип. Две от детските градини са затворени, поради факта, че повече от 80 % от децата са болни, а в останалите има силно намален брой деца в групите. Затова е взето  решение да се предприемат серия от мерки за превенция от коронавирус и други грипни щамове.

    Със заповед на кмета Румен Пехливанов се забранява организирането и провеждането на масови мероприятия, посещението на културни мероприятия, всички мероприятия с участие на деца. Ограничава се достъпа на външни лица в СБР "Родопи". Отменя се провеждането на Международния фестивал на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата и свързаните с него мероприятия.

    Въвежда се засилен дезинфекционен режим в лекарските кабинети, лечебното заведение, училищата, детските градини и административните сгради. Във всички групи в детските градини, спортната зала, общинска администрация, кметствата, ДЦДМУ, ЦОП са доставени дезинфекциращи гелове за ръце с 70% спиртно съдържание. Същите са осигурени от община Рудозем за всички класни стаи при възобновяване на учебния процес.
    Препоръчва се на всички имащи симптоми на грип или друга вирусна инфекция /висока температура, хрема, кашлица, затруднено дишане/ да се свържат по телефона с личния си лекар преди да предприемат посещение в кабинета. Да се поддържа високо ниво на лична хигиена, да се измиват ръцете с топла вода и сапун няколко пъти на ден. Да се избягва контакт с болни от грип или вирусно заболяване хора. Да се избягва посещение на места с голямо струпване на хора. Да се използва възможността за административно обслужване в кметствата, вместо посещение в общинска администрация, доколкото това е възможно.
    Препоръчва се на всички търговски обекти да повишат нивото на дезинфекция, да се почистват с дезинфектант дръжки на врати, ръкохватки на парапети и всички повърхности, до които се докосват голям брой хора.
    Всички тези мерки имат за цел да предпазят от разпространение на бактерии и вируси в интерес на здравето на всички жители на община Рудозем.
    Кметът Пехливанов освен това призовава населението на общината към спокойствие, да не се прибягва към презапасяване със стоки от първа необходимост и всяване на паника. В същото време да се преосмислят плановете за масови мероприятия във връзка със завършването на абитуриентите. Към настоящия момент не са необходими други по-строги мерки за защита, смята Румен Пехливанов. При промяна на епидемиологичната обстановка ще бъдат вземани решения за отмяна или засилване на мерките.

    СмолянБгвести

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини