Антивирусни храни за силен имунитет

Знаете ли, че има повече от 400 различни вируса, които могат да причинят инфекции, включително обикновената настинка, грип, хепатит, мононуклеоза и други? Намирайки се в сезона на грипа, както и на новия COVID-19, е важно да помислим как да повишим защитните сили на организма.

Какво представляват вирусите?

Вирусът е малък инфекциозен агент, който може да се размножава само вътре в живите клетки на други организми. Вирусите могат да заразят всички видове форми на живот – хора, животни, растения и микроорганизми, включително бактерии и археи. Те се намират в почти всяка екосистема на Земята.

Има много начини, по които се разпространява един вирус. При животните вирусът се пренася от кръвосмучещи насекоми. Някои вируси, като грип, се разпространяват чрез кашлица и кихане.За щастие, има редица антивирусни храни, билки и подправки, които могат да ни помогнат да подобрим защитните сили на организма.

Вижте кои освен риба, качествено червено месо, мед, яйца, корен от женско биле, чесън, лук, риган, бъз, е добре да добавите към менюто си.

Гъби шийтаке

Тези вкусни гъби са богати на бета-глюкани, които са антивирусни съединения. За тях е доказано, че инхибират репликацията на вируса и засилват имунната функция на организма. Според някои проучвания, гъбите шийтаке имат значителни антибактериални и противогъбични свойства.

Джинджифил

Джинджифилът е една от най-често използваните подправки за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Той е подходяща антивирусна храна, когато искаме да засилим имунитета си. Учени смятат, че пикантната подправка, помага на тялото да бъде по-устойчиво срещу HRSV (човешки респираторен синцитиален вирус, основна причина за инфекции на долните дихателни пътища), като блокира способността на вируса да се прикрепя към клетките и стимулира отделянето на съединения, които помагат за противодействие на вирусни инфекции.

Канела

Канелата е повече от ароматна подправка, която добавяме към чаша капучино или сладкиши. Активните съединения, които се съдържат в нея имат антивирусно, антимикробно, имуномодулиращо и противовъзпалително действие. Някои проучвания доказват, че цинамалдехидът, съединението, което придава на канелата характерния аромат, инхибира растежа на грипния вирус. Цинамалдехидът също така инхибира Listeria и Escherichia coli в храните и предпазва от различни гъбички, включително Candida albicans.

Храни, богати на пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които се съдържат в редица храни. Редовната им консумация, насърчава здравето на храносмилателната функция, а както знаем, голяма част от имунитета ни се намира точно там. Добавете към менюто си кисело зеле, кисело мляко, кимчи, кисели краставички, кефир.

Ехинацеята

Ехинацеята е една от най-мощните билки срещу вируси. Може да се намери под формата на чай или хранителни добавки. Редовният ѝ прием може да засили защитните сили на организма, но също така и да ни помогне да се възстановим по-бързо от настинки или грип. Редица изследвания са доказали, че билката е богата на фитохимикали, които имат способността да намаляват вирусни инфекции.

Маслинови листа

Освен зехтинът и вкусните маслини, маслиновите листа също имат антивирусни свойства, които подпомагат тялото да се бори по време на настинки, вируси, включително при пневмония, синдром на хронична умора, хепатит В, малария, гонорея и туберкулоза, пикочни инфекции, херпес зостер и други.

Изследванията показват, че екстрактите от маслинови листа ефективно се борят срещу редица микроби, причиняващи болести, включително някои вируси, които причиняват грип и други респираторни инфекции. В аптечната мрежа могат да се намерят екстракти от маслинови листа.

Преди прием на билки и добавки, консултирайте се с лекар. 

По материали от draxe.com

 

Източник: az-jenata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини