Хапвайте ябълки, за да увеличите полезните бактерии в червата

Ябълките съдържат пектин, вид фибри, които действат като пребиотик. С тези фибри се хранят полезните бактерии в червата, които са от изключително важно значение за доброто храносмилане и чревното здраве. Тъй като имунитетът се намира на 70% в червата, трябва да се хапват ябълки, за да бъде здраво цялото тяло. Полезните бактерии също така предпазват червата от заболявания, тъй като заболелите черва могат да станат причина за някои заболявания и състояния като затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.


Ябълките са много полезни за сърцето. Казват, че с консумацията им рискът от сърдечни заболявания е по-малък. Една от причините е, че те съдържат разтворими фибри, които понижават нивата на холестерола в кръвта. Те съдържат и полифеноли, които имат антиоксидантно действие. Много от тях са концентрирани в корите на плодовете. Един от тези полифеноли е флавоноидният епикатехин, който може да понижи кръвното налягане. Анализ на проучвания също така съобщава, че високият прием на флавоноиди е свързан с 20% по-нисък риск от инсулт.

Консумацията на ябълки е свързана с по-нисък риск от диабет. В едно голямо проучване се показва, че хапването на ябълки всеки ден е свързано с 28% по-нисък риск от диабет тип 2. Счита се, че дори само консумацията на няколко ябълки седмично има подобен защитен ефект. В допълнение, полифенолите в ябълките предотвратяват увреждането на тъканите на бета-клетките в панкреаса. Бета-клетките произвеждат инсулин в тялото и често се увреждат при хора с диабет тип 2.


Благодарение на високото съдържание на фибри и вода, ябълките могат да се консумират за отслабване. В проучване хората, които консумирали ябълки преди хранене, приемали по-малко калории след това. В друго проучване, проведено в продължение на 10 дни, на 50 жени с наднормено тегло, се установява, че тези, които са хапвали ябълки, са агубили средно 2 кг и са приемали по-малко калории в сравнение с тези, които също са приемали фибри, но от друг източник.

Ябълките също така предпазват от образуване на ракови клетки, тъй като имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.


Освен изброените съставки, ябълките са много богати и на витамин А, Е, В1, В2, В6, С, К, калий, манган и мед.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини