Испания обявява извънредно положение

Испанското правителство обяви извънредно положение в отговор на коронавирусната епидемия, проправяйки пътя за драстични мерки за ограничаване, след като броят на потвърдените случаи в страната премина 4 200, а броят на смъртните нарасна до 120, съобщи The Guardian.

В петък следобед премиерът Педро Санчес заяви в спешено съобщение, че свикава кабинета в събота, за да обяви извънредно положение, като активира член 116 от конституцията.

Разпоредбите му позволяват на правителството да ограничи движението на хора и превозни средства на определени места, временно да реквизира стоки, да поеме фабрики и предприятия, да ограничи потреблението на основни артикули и да издаде необходимите заповеди за гарантиране на предоставянето на услуги.

Този член от испанската конституция не е използван от 2010 г., когато влязе в сила в отговор на стачка на ръководителите на полети. Извънредното положение първоначално ще се прилага за две седмици, но може да бъде удължено с одобрение от парламента.

Испания е европейската страна, която е най-засегната от огнището след Италия, която потвърди 15 000 случая и над 1000 смъртни случая.  

Правителството на съседна Португалия също въведе спешна ситуация, тъй като броят на случаите в страната достигна 78, обяснявайки, че ситуацията сега е „борба за нашето оцеляване и за защита на португалския живот“.

Най-строги са мерките в Мадрид. Освен затварянето на училища и университети, барове и ресторанти ще бъдaт затворени в Мадрид от събота.

Властите в Мадрид не изключват блокирането на столицата, заяви кметът в петък сутринта, след като броят на случаите в региона достигна 2000.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини