Как един пациент е заразил хиляди в Южна Корея

Южна Корея обяви стотици нови случаи на коронавирус само за няколко дни.

Влиянието на случаите е съсредоточено около две основни групи от църква в град Тегу и близка болница.

Заради тези нови огнища в Южна Корея сборът от потвърдените случаи става много по-висок от където и да е другаде извън Китай.

За първи път вирусът е потвърден в страната на 20 януари, когато 35-годишна китайка, която лети от Ухан, Китай до международното летище Инчон, което обслужва Сеул, е изолирана при влизане в страната. През следващите четири седмици след случая Южна Корея успява да избегне сериозна епидемия като само 30 души се заразяват с вируса, въпреки многото контакти на китайката, които по-късно са потвърдени като болни и стотици повече хора, идентифицирани като контактни с болните пациенти.

Това се променя с появата на „Пациент 31.“

Не е ясно къде пациент 31 се е заразил с вируса, но в дните преди диагнозата си пътува до многолюдни места в град Тегу, както и в столицата Сеул. На 6 февруари тя попада в леко пътнотранспортно произшествие в Тегу и се преглежда в болница. Докато е в болницата, тя посещава служби в клона на Църквата на Исус Шин Чон Джи (Shincheonji Church of Jesus) в Тегу на 9 февруари и отново на 16 февруари.

Лекарите в болницата съобщават, че между тези посещения, на 15 февруари, са й предложили да бъде изследвана за коронавирус, тъй като има висока температура. Вместо това жената отишла на обяд с приятел в хотел. В интервю за местния вестник JoongAng Ilbo жената отрича, че лекарите са я посъветвали да бъде тествана. Тъй като симптомите й се влошават обаче, лекарите разказват, че за пореден път са я посъветвали да бъде тествана. На 17 февруари тя най-накрая отишла в друга болница за теста. На следващия ден здравните власти обявиха, че е 31-ият потвърден случай в страната. Само за броени дни тези цифри се повишават, след като стотици хора от църквата Шин Чон Джи и околните райони дават положителни резултати на теста.

Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) съобщават, че в събота са получили списък от 9 300 души, които са посещавали тези две църковни служби на Шин Чон Джи, около 1200 от които са се оплаквали от симптоми на грип. Сега са потвърдени стотици случаи.

Втори голям клъстер се появи в близката болница в Чонгдо, окръг, близък до Тегу. Властите разследват връзките между църквата в Тегу и погребалната служба в болницата, на която са присъствали редица членове на църквата от 31 януари до 2 февруари. Ако бъде потвърдено, това означава, че пациент 31 може да бъде свързан с двата клъстера. Между Тегу и окръг Чонгдо районите представляват около 80 процента от случаите в цялата страна.

Властите все още разследват как пациент 31 се е заразил с вируса, тъй като няма данни, че е пътувала в чужбина или по-рано известен контакт с други потвърдени случаи.

Случаи по клъстери от 2 март 

Почти всички големи градове и провинции съобщават за инфекции. Въпреки това, Дегу, където се намира църквата, и в близост до Чонгдо, където се намира болницата, имат най-много случаи. Сеул, столичен район с повече от 25 милиона души, има само малка част.

Случаи по региони към 3 март

„Коронавирусът е по-заразен и бързо се разпространява в ранния стадий на епидемията, поради което са необходими превантивни мерки, като се има предвид възможността вирусът да се развие до разпространение в национален мащаб от отделна общност“, заяви министърът на здравеопазването Парк Ньон-Ху конференция.

„Вярваме, че следващата седмица до 10 дни ще бъде от решаващо значение за определяне докъде се е разпространил коронавирусът.“

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини