Правителството разреши Перник да получава вода по новоизградения авариен водопровод

След пускането в експлоатация на новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на Перник и водопровода от с. Мало Бучино, се обсъжда вариант водата в града да бъде спирана само през нощта. Това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров по време на инспекцията на премиера Бойко Борисов на новоизградения авариен водопровод. 

По думите на Владимиров, ако предложението му се приеме, вода в Перник ще има от 6.00 до 22.00 часа. Според него, ако атмосферните условия продължават да допринасят за по-бързото напълване на язовир "Студена", още в края на пролетта водният режим в Перник да може се отмени. 

Новоизграденият водопровод ще даде възможност да не се черпи голямо количество вода от язовир "Студена" и той да се напълно по-бързо, допълни Владимиров.

"На практика тази тръба напролет ще бъде резервна за Перник", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията.

Днес премиерът съобщи, че на извънредно заседание на Министерски съвет чрез видеоконферентна връзка е било разрешено "Софийска вода" АД да предоставя водни количества на „ВиК“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места.

Решението дава възможност за срок от шест месеца Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на града и водопровода от с. Мало Бучино. Така ще се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ - СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини