ЕК отчете подобряване на обстановката по границите, иска зелени коридори за товарните пратки

Европейската комисия отчете днес подобряване на обстановката по границите, но настоя за спешно изпълнение на препоръката за зелени коридори за товарните пратки и за пропускането им за най-много 15 минути.

Все още на места наблюдаваме изчакване по 1-2 часа, но това е подобрение от необходимите доскоро 3-4 часа за пресичането на граница, заяви говорител на ЕК. Той отбеляза, че най-тежко е положението на границата между Румъния и Унгария. По думите на говорителя сред останалите места, където също се наблюдават забавяния, е границата между Румъния и нашата страна.

По данни на комисията 14 държави в Европа, от които 12 в ЕС, са възстановили граничните проверки - Австрия, Унгария, Чехия, Швейцария, Дания, Полша, Литва, Германия, Естония, Норвегия, Португалия, Испания, Финландия и Белгия. Всички държави от ЕС, освен Ирландия, са предприели мерки за изпълнение на забраната за пътувания по несъществени поводи на чужденци до ЕС.

Заради обстановката по границите са засегнати всички снабдителни вериги, отчита ЕК. По последни данни 75,9 на сто от редовните граждански полети в ЕС не се изпълняват.

Комисията използва повода, за да призове държавите от ЕС по-бързо да постигнат споразумение за общия бюджет до 2027 година. ЕК добави, че насочва 20 млн. евро хуманитарна помощ към Иран, а общо подкрепата за чужди държави за противодействие на епидемията от Ковид-19 достига 242 млн. евро. От тази сума 15 млн. евро ще бъдат предназначени за страните от Африка.

ЕК съобщи, че се наблюдават случаи в Африка на набеждаване на европейци, че са носители на зараза. Вирусите нямат гражданство и не признават граници, всеки опит за хвърлянето на вина води до изблик на расизъм и ЕС няма да търпи подобни думи, заяви говорител на комисията.

Той добави, че дезинформацията за епидемията нараства, идва от различни източници и от различни региони. Говорителят предупреди, че това е игра с човешкия живот. По неговите думи се отчитат опити за накърняване на доверието в ЕС

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини