3 °C

Д-р Елена Иванова: повече от седмица се бави информацията, кой трябва да е под карантина, нямаме лични предпазни средства

Общинският съветник д-р Елена Иванова Тодорова информира по време на провелото се днес, 26 март заседание на ОбС - Димитровград, кмета и общинските съветници, че има голямо забавяне на информацията от страна на РЗИ - Хасково за лицата, които трябва да бъдат под карантина в общината.

Д-р Иванова, която е личен лекар сподели, че тя има случаи на лица, влезли в страната на 4 март, които пребивават на територията на Димитровград, a тя получава информация за тях, че трябва да бъдат поставени под карантина, на 12 март. Личните лекари получават списък с лицата за карантина от РЗИ, като списък с ЕГН-та, които трябва да установят, но той явно не е актуален и информацията се бави много. Д-р Иванова сподели, че нейни пациенти се прибират от чужбина и се обаждат, че са под карантина, но те не присъстват в списъците, разпратени от РЗИ. Някъде се къса нишката, заяви докторът.

Вчера тя е разговаряла с РЗИ и от там са я иформирали, че на влизащите в страната вече се дава нов вид декларация, с която гражданинът, влизащ в страната, се задължавал сам да се обади на личния си лекар и да го информира, че е под карантира. Това задължение, което декларира влизащият в страната, прехвърля отговорността да информира медиците сам, но дали това ще се спазва, зависи от самосъзнанието и гражданската отговорност на всеки, завръщащ се гражданин на територията на страната.

По нареждане на националния щаб, всички лица, влизащи в страната, вече трябва да бъдат поставяни под карантина, без значение от коя държава пристигат.

Докторът изрази и друга позиция от нейно и от името на други свои колеги: "Както знаете, ние сме на първата линия на болестта, на втора линия са колегите от спешна помощ и след това са лекарите и персоналът на болниците. Пациентът, за да попадне в болница, се обръща първо към нас, личните лекари, а ние не сме получили никакви лични предпазни средства, всеки се спасява единично, чрез връзки, да се сдобие с минимални количества само маски." Въпросът, който повдигна тя, бе към кризистния щаб в общината, дали ще окаже съдействие, дори и възмезно да се сдобият с маски, защитни очила и защитно облекло и възможност за закупуване на дезинфектанти.

Кметът Иво Димов отговори, че Общината не разполага със сертифицирани предпазни средства - маските, които получават и чрез дарения не са такива, и все още не можело да се намерят такива. Кметът зави, че проблем с дезинфектантите няма - има достатъчно фирми, които разполагат с дезинфектиращи разтвори и всеки може да се снабди с тях, това не е проблем.

Стефан Димитров реагира остро на думите на кмета Иво Димов и заяви, че трябва да се направи организация от страна на Общината да се предоставят предпазни средства и дезинфектанти за сметка на общината. "От това зависи животът на хората, Общината може да се бръкне за 50 - 100 хиляди лева и да се погрижи за тези хора, които се грижат за нас. Вие ми обяснявате, че те трябва да се бръкнат от личния си джоб, това е безотговорно поведение" заяви Димитров.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дд
  ДД
  1 0
  11:44, 27 мар 2020
  Абе нали бяхме подготвени!

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини