Д-р Ангел Кунчев: Темпът остава между 15 и 20 нови случая на ден

"Данните не са окончателни, Щабът на редовния брифинг ще ги съобщи, но мисля, че темпът е същият – между 10-15 и 20 нови случая на ден." Това обяви в ефира на Нова ТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Темата за бързите тестове е празна дискусия, с която занимаваме обществото", категоричен беше той и посочи, че един от принципите, на които са учени епидемиолозите за действие при подобни ситуации, е да има единоначалие: "Да не хвърляме хората в разамисъл кой е прав и кой какво мисли. Това са теории, за които можем да мислим след епидемията. Сега трябва да даваме точни и ясни инструкции."

До вчера събраните оферти от фирми за бързи тестове са били 16, които, посочи д-р Кунчев, са "нееднакви и неравностойни" и уточни: "Определено имаме много сериозни претенции към тези тестове. Започнаха да излизат съобщения и от други страни, например от Испания, за неточност. Те ще ги направят, вече са закупени, но ползата няма да е голяма. Важното е да пазим дистанцията и да спазваме мерките, които са ни наложени."

"Ако има и най-малък смисъл от скрининг, ние ще го организираме", добави д-р Кунчев. Той обаче няма да е масов, а върху групи, които са в рискова ситуация – възрастните с придружаващи заболявания, идващите от чужбина, най-вече Италия, Испания, Германия и Франция, както и тези, които са били на ски в швейцарски или австрийски курорти, в Банско и в Пампорово.

Крайното решение е в правомощията на министъра на здравеопазването, по препоръки на Националния щаб.

злекуваните ще стават все повече. Към момента те са петима. Някои от тях отдавна нямат симптоми и просто очакват втори отрицателен резултат, за да ги изпишем и да освободим места за нови случаи", посочи здравният инспектор.

От всичките случаи на заразени с коноравирус у нас към днешна дата 40 са в болница в различно състояние, 4 са тежко болни, 2 в животозаплашващо състояние и са интубирани, като става дума за хора между 70 г. и 80 г. с доста сериозни хронични заболявания.

Една от особеностите на този коронавирус е положителна и тя е, че сериозно болни деца на практика няма. Това не значи, че децата не могат да се заразяват и да го пренасят, но те не боледуват тежко.

На въпроса дали преминалите заболяването имат имунитет срещу повторно заразяване, д-р Кунчев отговори, че въпреки, че е имало такова съобщение от Китай (за повторно заразяване), до момента у нас подобен случай не е регистриран. "Напълно е възможно някои от нас да са го преболедували, например грипоподобно или дори без никакви признаци, но все още е рано да обобщаваме", посочи той. "Бременните и техните бъдещи деца категорично не са рискова група", каза лекарят.

Запитан за мерките по дезинфекция какви трябва да са те и колко често да се изпълняват, д-р Кунчев отговори, че масовата дезинфекция на публични площи няма кой знае какъв ефект: "На работни места да, в затворени пространства като офиси и кабинети – да, в магазини, аптеки и други помещения – да, но на открити обществени места – няма особен смисъл."

Относно носенето на маски, той повтори, че има много точни предписания, според които за здравите хора те не са нужни. "Нека носят, но не са им нужни. Задължителни са обаче за тези, които кихат, кашлят, както и за тези, които ежедневно контактуват с много хора", обобщи д-р Кунчев.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    2 0
    20:18, 26 мар 2020
    Имаше време , котато населението беше 9000000 милиона . И през границите и пиле не можеше да префръкне . А сега през годините на свобода и плурализъм не се чувстваме защитени . Защо ли ?
Последни новини