Ресторантьор: От „храната за вкъщи“ изкарваме по 30 лв. Дано да не ни изключат тока ..

  Това е прехраната на семейството ни, борим се за оцеляването си като всички в момента, а сметките си вървят“, така кратко описва ситуацията Татяна Трайчева. Тя е готвач и част от смолянският клуб на професионалните готвачи. Със съпругът й са собственици на една от най-посещаваните механи в Смолян. Заради коронавируса подобно на всички ресторанти и заведения за хранене са първите, които трябваше да затворят врати.

  Когато чухме, че здравният министър ни затваря първоначално изпаднахме в шок. От механата идват единствените ни приходи за семейството. И двамата със съпруга ми работим в нея. От механата храним двете си деца. От другаде нямаме никакви приходи. Три дни да не работим е страшно, а месец или по-дълго....не знам. Добре, че сме си изплатили кредитите и не плащаме наем, че иначе не ми се мисли. И преди коронавируса не сме били богати. Но знаеш, че колелото се върти, заведението изкарва пари, за сметки, за заплати, осигуровки и заделяш някой лев. Имаше достатъчно работа. Дори със съпруга ми не смогвахме и наехме сервитьорка и готвач. По празниците допълнително назначавахме хора.“

  Сега обаче ситуацията е коренно различна за Татяна и всички ресторантьори в града, които масово се ориентираха към доставка на храна за вкъщи.

  Смолянчани умеят да си готвят. Нямат навика да поръчват за вкъщи. Предимно пици или скара искат да им доставим. От това правя оборот средно около 50, 60 лв. От тях за нас остават около 20, 30 лв. Но те са много важни. Малко но нещо капе. Работя сама, няма работа за другите. Всяка стотинка я събирам за сметки. От миналият месец механата има 1200 лв. сметка за ток, водата е към 200 лв. Надявам се наистина срокът за плащане да е удължен с 10 дни както обявиха по медиите. В този срок ще успеем да съберем парите. За да платим тези сметки и осигуровките нашите и на персонала се наложи да вземем парите от „бурканбанк, в който събирахме железни левове. 300 лева събрахме от там“, казва с усмивка Таня.

  На въпрос при такъв нищожен оборот не е ли по-добре изцяло да затоври заведението, Татяна обяснява, че това е единственият начин да си платят рразходите.

  Семейството ни никъде не излиза, храним се от зареденото за механата. Не правим абсолютно никакви разходи. Може да са 20,30 лева но малко по-малко се събират. Иначе от къде и как?! Тук става въпрос за оцеляване, буквално!“

  Семейството е избрало да не съкрати персонала си от двама души. Плащат им осигуровки. Заплатите им смятат да набавят от държавата .

  Ще кандидатстваме за 60 % , които правителството обяви, че ще отпуска за нашия сектор . Персоналът ни иначе няма да има никакви приходи. Те са съгласни, виждат каква е ситуацията и разбират. Не можем да си позволим да загубим хората си. Толкова трудно се намира добър персонал. Ако съкратя например сервитьорката, това означава да загубя 50% от клиентите си. Тя е лицето на механата. Сега не идват на работа. Просто няма такава. Работя сама и се справям, така намаляме и разходите. Спазваме всички хигиенни норми, та и в повече“, допълва Татяна.

  По време на цялото интервю тя е заредена с положителна емоция. Споделя без да се оплаква. Татяна вярва, че и това ще мине, молят се да е по-бързо. Не иска да се замисля за страшните сценарии,които очакват нея и семейството й ако механата не отвори скоро. Вярва, че когато всичко  отмине смолянчани отново ще се върнат в семейната им механа, за нейните родопски специалитети. Убедена е , че тогава  леко по-леко всичко ще започне да се връща към нормалния си ритъм.

  Анелия Веселинова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
  25 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
  25 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
  25 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
  25 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
  25 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
  25 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
  25 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
  25 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
  25 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
  25 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
  25 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
  25 май 2020
  Последни новини