Как ще изглежда Земята, ако океаните пресъхнат?

Планетарният учен Джеймс О'Донахю, бивш служител на NASA, който в момента работи за Японската космическа агенция (JAXA), създаде това невероятно видео съвместно с физика и аниматор на NASA Хорас Мичъл още през 2008-а. А сега можем да се насладим и на "римейк" с много по-висока резолюция (3840x2160).

Видео клипът показва по чудесен начин подводните планински масиви - най-дългите на Земята - и вече потопените пътища, по които е преминавало човечеството от континент на континент.

"Забавих старта, тъй като, колкото и да е изненадващо, има много подводни пейзажи, разкриващи се моментално на първите десетки метра", разказва О'Донахю пред Business Insider. Тук O'Донахю има предвид континенталните шелфове и подводните ръбове на всеки континент. Това са области с по-голяма средна надморска височина от останалата част на океанското дъно, които обграждат континентите - те представляват преходния пейзаж между сушата и дълбоката бездна.

Сухопътните мостове, по които древните хора са мигрирали от континент на континент, са част от тези издигнати площи. Те са потопени в момента, но преди десетки хиляди години, когато нивото на океана е било много по-ниско поради ледниковия период, който създаде огромни обеми лед на полюсите, те са били издигнати достатъчно, за да може да се премине по тях. В онези дни Великобритания е била част от Европа и е можело пеша да се стигне до Обединеното кралство, а от Аляска, от Сибир или от Австралия - до множество острови, заобикалящи сушата.

„Всяка от тези връзки е давала възможност на хората да мигрират и когато ледниковата епоха приключи, водата ограничи достъпа до тях“, добавя О’Донахю.

Но океаните крият повече от миграционните пътища на нашите предци.

Във видеото се появяват най-дългите планински вериги на Земята, когато морските нива спадат от 2000 до 3000 метра. Тези потънали планини са известни като Средноокеанския хребет и се образуват в районите, където се разделят тектоничните плочи. Естествено те се появяват и най-дълбоките земни зони - след като цялата вода се махне. Тези дълбоководни океански падини се образуват там, където тектоничните плочи се отдалечават една от друга, създавайки дълбоки проломи, където магмата се излива от вътрешността на Земята, създавайки нова кора. 

"Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова разнообразно и интересно в своята геология, както континентите", заключава О'Донахю.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини