За работодателите в криза: Вижте пълният набор от документи и изисквания за мярката 60/40

 

В Дирекците на Бюро по труда започна приема на документи на работодатели за изплащане на компенсации  за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на народното събрание от 13 март 2020 г.
За изплащане на компенсации могат да кандидатстват работодатели, които:
 са местни физически или юридически лица, както и чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в Република България;
 нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата или общината, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, и за които работодателят не е предприел действия за разсрочване, отсрочване или обезпечение;
 не са обявени в несъстоятелност или не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
 запазят заетостта на работниците и служителите, за които са получили компенсация, за период не по-малък от периода, за който са изплатени компенсациите;
 не прекратят трудови договори на работници и служители
 нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение


Компенсации могат да се изплащат на работодател, който поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители и в случай, че заявява изплащане на компенсации за работници и служители, осигурени в икономическите дейности, посочени в Приложението към Постановлението - Списък на икономически дейности по чл. 2, ал.1 т. 2 съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД -2008).
Компенсации може да се изплащат и на работодател, който със своя заповед, издадена на основание чл. 120в, ал. 1 от Кодекса на труда, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители.
Компенсации може да се изплащат и на работодател, който със своя заповед, издадена на основание чл. 138а, ал. 2 от Кодекса на труда, е установил непълно работно време в предприятието или в негово звено.
В последните 2 групи не влизат работодатели от сектори:
Сектор А – „Селско, госрко и рибно стопанство"; сектор К – „Финансови и застрахователни дейности"; сектор О – „Държавно управление"; сектор Р – „Образование"; сектор Q – „Хуманно здравеопазване и социални дейности"; сектор Т – „Дейности на домакинства като работодатели; неидентифицирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление"; сектор U – „Дейности на екстериториални организации и служби".
Работодателите от последните 2 групи от ПМС 55 декларират намаляване на приходите от продажби, както следва:
1) за учредени преди 1 март 2019 г. – с не по-малко от 20 % през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации, спрямо същия месец на предходната календарна година;
2) за лицата, учредени след 1 март 2019 г. – с не по-малко от 20 % през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението за изплащане на компенсации, спрямо усреднените приходи за месец януари и февруари на 2020 г.
Компенсации се изплащат за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца.
Компенсациите са в размер на 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всеки работник и служител, за когото е приложен режимът и на когото ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на периода, за който се изплащат компенсации. В случаите на установено непълно работно време компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа дневно.
Работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец и заплаща дължимите осигурителни вноски.
Пакетът документи, които работодателят следва да подаде в Дирекция „Бюро по труда“, на чиято територия осъществява дейност, включва:
1. Заявление за изплащане на компенсации по реда на ПМС №55/30.03.2020 г.;
2. Списък на работниците и служителите, за които се подава Заявлението за изплащане на компенсации по реда на ПМС №55/30.03.2020 г.;
3. Заповед на работодателя за преустановяване на работа поради забрана, на основание чл. 120в от КТ или на основание чл. 138а от КТ за непълно работно време.
Документи се изпращат по електронен път чрез:
- Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, подписани с квалифициран електронен подпис /КЕП/;
- препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран пощенски оператор.
При невъзможност за подаване на документите дистанционно, същите могат да се представят в Дирекция „Бюро по труда“ на хартиен носител при спазване на ограниченията и изискванията за работа в условията на извънредно положение и мерките за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, регламентирани в актове на компетентните органи.
Документите се разглеждат  в срок до 7 работни дни от подаването им, като за резултатите информация се предоставя на работодателя и Национално осигурителния институт.
С всички материали можете да се запознаете на официалната страница на Агенция по заетостта: http://www.az.government.bg, в раздел „Предлагащи работа”.

СмолянБГвести

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини