"Светът е оцелял, защото се е смял!" или Честит първи април

Тези думи на Радой Ралин напълно отговарят на неговата житейска и творческа концепция. Също така представят един светъл и много полезен поглед към света. Когато през 70-те години на ХХ век американският психолог Норман Казънс, известен още като човека, разсмял смъртта, се възстановява напълно от „нелечимото” заболяване колагеноза с помощта на т. нар. смехотерапия, западните научни среди обръщат внимание на факта, че смехът лекува. В САЩ смехотерапия се използва при лечение на диабет, хормонални нарушения, рак.

Изследвания показват, че когато е сред хора, човек се смее 30 пъти повече, отколкото когато е сам. Широката усмивка и радостният смях са също толкова модни атрибути на здравословния начин на живот както спортните занимания, правилното хранене и отказът от вредни навици.

Смехът е звучно изразяване на веселие, радост, забава или вътрешно чувство на щастие и удоволствие, придружено от характерни изражения на лицето и дори гримаси. Така поне Уикипедия обяснява едно от най-искрените човешки чувства. То може да се получи като психологична реакция от шеги, от физическо докосване, каквото е гъделичкането или по други причини. Например готини снимки, които се въртят из мрежата от любителите на фотографията. За смеха има хиляди сентенции, но една от най-точните е създадена в България - "Светът е оцелял, защото се е смял". Авторът е Радой Ралин.

Смехът е заразителен. Сещате ли се за онези клипчета в ютюб как един човек пътува в метрото и внезапно започва да се смее. Има силно заразителен смях и скоро всички се разсмиват звучно, включително е пътниците, които току-що се качват. В един момент никой вече няма представа на какво се смее, но се създава една странна общност на хора, обединени от положителна емоция. Какво чудесно начало на деня, нали! 

Прочутият Чудомир е обичал да казва, че „най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели.” Габровци пък целогодишно ни припомнят, че „светът е оцелял, защото се е смял”. В последните години психолозите съвсем сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. За това, колко е важно да се шегуваме и смеем, говори и фактът, че през 1970 г. Европейският съюз за радио и телевизия добавя 1-ви април в календара и оттогава този ден се отбелязва като  Международен ден на хумора, шегата и лъжата.

Честит празник! Запазете чувството си за хумор! Усмихвайте се повече!

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини