Лекари от Банско крили 50 души със симптоми на вирусно заболяване?

В Банско има поне 50 души, лекуващи се у дома със симптоми, подобни на COVID-19, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга тази сутрин. Как сa ги намерили началникът на Националния оперативен щаб реши да запази за себе си.

"Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 човека, които са проявили симптоми на вирусно заболяване, и си стоят вкъщи“, съобщи председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че със съдействието на РЗИ, хората са открити и тестувани. До края на деня резултатите им ще бъдат готови.

Той не даде повече подробности, но все пак от думите му излиза, че лекарите в Банско са прикривали случаи със симптоми на COVID-19. 

Кой и кога се тества, кой и кога трябва да се тества, какви са критериите на кого да се направи тест - тази тема става все по-напрегната с увеличаването на случаите. От различни места идват сигнали, че не са били направени тестове, и въпросите към щаба за тестовете и тестването стават все повече с всеки изминал ден.

Отговорите от щаба не дават голямо успокоение. Днес също за пореден път началникът му се позова на критериите на СЗО. Едновременно с това каза, че Цвета Караянчева ще даде списък на хората, които да бъдат тествани. Става дума за контактите на депутата Хасан Адемов, който е в болница с COVID-19. 

Няма и седмица, откак проф. Катранждиев разпалено каза, пак на редовен брифинг: "Кой е казал, че всеки, който е бил в контакт трябва да се тества!" Тогава ставаше дума за мъжа на хасковлийката с COVID-19, на когото не е направен тест. Нямаше повече обяснения по този въпрос, никой в щаба не знаеше да има проблем в Хасково и ако е имало, щели да знаят, по думите на проф. Катранджиев.

Какво става сега в Банско? Късно снощи блокадата в Банско падна. И последните туристи и работници са напуснали града, други са се прибрали при семействата си, според репортажи на медиите. 

Джипитата в града отричат да са прикривали случаи със симптоми на коронавирус.  

"Те са категорични, че са подавали нужната информация към Националния оперативен щаб. Не пожелаха обаче да застанат пред камера. Кметът на Банско също отказа да вземе отношение по темата", съобщи Bulgaria On Air

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Yo
    YouKnowWho
    2 0
    19:39, 1 апр 2020
    Проф катран джиев.
    Излагате се, не за първи път, но все пак.
  • 2
    Ха
    Хасково
    0 0
    14:56, 2 апр 2020
    А в Хасково колко отпратиха и не са тествани, поне 100 човека се шляят и ръсят зараза
Последни новини