Евростат: 14 милиона мъже и жени в ЕС са били без работа през февруари

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

Това са най-ниските равнища в ЕС, откакто започват да се публикуват месечни доклади за безработицата в общността през февруари 2000 година. За еврозоната февруарската безработица е най-ниската от март 2008 година, преди разразяването на световната финансова криза.
През януари показателят бе 6,5 на сто в ЕС и 7,4 на сто в еврозоната. През февруари миналата година безработицата отчете равнище от 6,9 на сто в ЕС и 7,8 на сто във валутния съюз.

В България тази година февруарското равнище е 4,1 на сто - без промяна спрямо януари и с понижение спрямо 4,7 на сто през февруари 2019 година, сочат данните на сайта на Евростат.

Сред страните членки най-ниска безработица регистрира Чехия (2 на сто), следвана от Нидерландия и Полша (по 2,9 на сто). Най-висока безработица има в Гърция (16,3 на сто за декември 2019 година) и Испания (13,6 на сто).

Спрямо февруари миналата година показателят е останал стабилен в 19 членки на ЕС, покачил се е в Чехия (от 1,9 на сто до 2 на сто), Румъния (от 3,8 на сто до 3,9 на сто), Люксембург (от 5,4 на сто до 5,7 на сто), Естония (от 4,2 на сто до 4,7 на сто между януари 2019-а и януари 2020 г.), Литва (от 6,0 на сто до 6,6 на сто) и Швеция (от 6,6 на сто до 7,2 на сто). Най-силен е бил спадът в Гърция (от 18,5 на сто до 16,3 на сто между декември 2018-а и декември 2019-а), Кипър (от 7,5 на сто до 5,8 на сто) и Хърватия (от 7,2 на сто до 6,2 на сто).

За сравнение, през февруари безработицата в САЩ е била 3,5 на сто, което е спад спрямо 3,6 на сто през януари и 3,8 на сто през февруари 2019 година.

ЕС в момента се готви за тежка рецесия и растеж на безработицата на фона на икономическите сътресения, предизвикани от коронавируса, допълва ДПА. Строгите ограничителни мерки, въведени в Европа, затвориха ресторанти и магазини, а производството бе силно ограничено.
Италия и Испания, двете европейски страни с трайно висока безработица особено сред младите хора, пострадаха най-тежко от болестта, която взе множество жертви сред гражданите им.

С отчитане на сезонните фактори безработицата е била 13,6 на сто в Испания и 9,7 на сто в Италия.

Близо 14 милиона мъже и жени в ЕС са били без работа през отчетния месец, като сред тях 12 милиона са от страни в еврозоната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини