Без преспиване в храма за празника Света Богородица – Златна ябълка

Акатистова събота – Чудотворна икона "Златна Ябълка" тази година ще честваме на 4 април, събота. Поради ограниченията за пътуване в цялата страна обаче се налагат някои изменения, за които съобщават от храм "Успение Богородично" в Горни Воден. Мнозинството от желаещите да дойда да се помолят лично за рожба пред чудотворната икона на майката Божия няма да могат да присъстват на празника. От храма уточняват, че ще се помолят за всички, които желаят това: "Напишете вашите имена на нашия имейл или като коментар или ни изпратете лично съобщение на фейсбук страницата ни – ще бъдат прочетени в молитвите. Бъдете здрави, пазете себе си и ближните си, а ние с радост ще ви очакваме отново в храма след приключване на извънредното положение и отшумяване на епидемията".

Предвид извънредното положение в страната ни във връзка с коронавируса, преспиването в храма срещу празника няма да бъде възможно. Имайки предвид динамично променящите се изисквания, оттам се ангажират да информират допълнително какви богослужения ще има за празника и при какъв режим ще се провеждат те.

Имейлът на който можете да изпращате имената, за които желаете да бъдат включени в молитвата, е ТУК. Страницата на храма, където може да оставите лично съобщение или коментар, е ТУК.

Празникът, наречен "Златна ябълка", се чествува на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 г.  Събитието е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Свети Свети Кирик и Иулита":

"В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и присно дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богодица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благо-словения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът /йереят/ една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената /неплодната/ като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва."

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини