Да се спасят животи или работни места? Дилемата е погрешна, според СЗО и МВФ

Световната здравна организация (СЗО) и Международният валутен фонд (МВФ) призоваха страните да се борят с пандемията, за да могат да възстановят икономиката, предаде Франс прес. Според тях човечеството преживява едни от най-мрачните си моменти.

В статия в британския в. "Телеграф" ръководителите на двете институции - Тедрос Адхеном и Кристалина Георгиева - уверяват, че светът не бива да е принуден да избира между "спасяването на животи или на работни места".

"На пръв поглед изглежда, че трябва да се направи компромис - или да се спасят животи, или да се спасят средства за оцеляване", изтъкват те. Адхеном и Георгиева обаче са на мнение, че това е погрешна дилема, тъй като е абсолютно наложително първо да се овладее вирусът, за да се спасят средствата за просъществуване.

Пандемията от Ковид-19 причини смъртта на над 53 000 души по света след оповестяването й от Китай в края на декември. Спрени са цели сектори от икономиката, а над половината население на планетата е призовано или задължено да спазва социална изолация.

"Световната санитарна криза и съдбата на световната икономика са неразделни една от друга. Борбата с пандемията е необходимост, за да може икономиката да се възстанови отново", подчертават ръководителите на СЗО и МВФ.

От появата на болестта досега 85 страни са поискали финансова помощ от МВФ - нещо невиждано в 75-годишната история на институцията, изтъква Кристалина Георгиева.

Някои страни вече започват да получават средства и СЗО и МВФ призовават техните ръководители да поставят здравните разходи на челно място на приоритетите си.

Адхеном и Георгиева освен това отправят и апел още отсега лидерите да се мобилизират в помощ на хората, които живеят в нововъзникващите пазарни икономики. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини