Нов спад на починалите от COVID-19 в Испания, оздравелите бързо се увеличават

Изображение 1 от 2

    Втори пореден ден новите смъртни случаи заради коронавируса, известен като COVID-19, намаляват в Испания, а броят оздравели продължава да расте, сочат днешните данни на министерството на здравеопазването към 12:30 ч. българско време.

     

    За 24 часа са починали 809 души. Този брой би бил немислим в Европа само преди няколко седмици, но няколко дни тази седмица смъртността бе доста по-висока, като достигна дори 950 души, повече от най-тежките дни в Италия.

    Новите заразени остават много - със 7026 нови заразени в 24-те часа от вчера преди обед досега. Броят им обаче е отбелязал лек спад спрямо вчера и се стабилизира, след като достигна стойности от над 9000 души, също непознати в Европа допреди това.

    Починалите от началото на кризата вече са 11 744 души, а общо потвърдените случаи (заразени в момента, починали и оздравели) - 124 736, с хиляди повече от италианските.

    Рязко расте броят на оздравелите - 34 219 души, при малко над 30 хил. вчера. Това означава над 4000 оздравели за 24 часа. Така броят на болните към момента не е нараснал рязко за два дни - бе над 73 хил. души в четвъртък, а днес е малко над 78 хил.

    Броят на новите случаи и в Испания, и в Италия за момента се стабилизира, след като седмици наред двете държави са под строга блокада. Кабинетът в Мадрид реши по-рано тази седмица (след като Италия реши това в средата на март) да обяви икономическа "хибернация", за да овладее с риск за икономиката броя на новите случаи, след като те растяха по-бързо от италианските. В Италия, която бе първата тежко засегната от COVID-19 европейска държава, властите обявиха пика за преминал.

    В интервю за "Дневник" д-р Анхела Ернандес Пуенте, хирург и зам.-генерален секретар на водещ лекарски синдикат в Мадрид, каза, че се очаква ограничителните мерки да дадат плодове тази седмица, имайки предвид тенденцията в броя на новите заразени и починали.

    Междувременно като епицентър без признаци на стабилизация засега се оформиха Съединените щати, където заразените са най-малко 278 хил., почти 25% от всички случаи по света (над 1.12 млн. към момента според базата данни на университета "Джонс Хопкинс").

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини