Д-р Кацаров разкритикува подхода „стойте си вкъщи и да видим какво ще стане”

Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По негови думи дейността на лечебните заведения извън коронавируса е свита до минимум до 25-30% от обичайния обем. Той се опасява, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, а това може да се окаже фатално за някои от тях.

Д-р Кацаров посочи, че средно на месец у нас се откриват около 3 000 нови случая на онкологични заболявания. В момента обаче диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Това означава, че за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, подчерта той.

Според него системата има достатъчно капацитет да посрещне коронавируса, но лечебните заведения имат нужда от финансова подкрепа.

По отношение на удължаването на извънредното положение с мотива, че няма достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви: "Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай при такова обяснение би трябвало да попитаме - а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата?".

Той бе категоричен, че подходът "нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец" не е добър.

Д-р Кацаров посочи и че в момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на коронавирус.

Д-р Кацаров е на мнение, че трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови.

Според него е неправилно да се противопоставят бързи на бавни тестове.

"Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен - дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат", категоричен бе той. По негови думи още по-важно е да се правят повече тестове, включително на контактни лица.

Д-р Кацаров обясни, че тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват. Опитът на други страни обаче показвал, че където се тестват масово и хора без симптоми, се постигат по-добри резултати. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Да
  Дамян
  3 -4
  11:36, 6 апр 2020
  За този не казваха ли,че който му плати повече,на негова страна е. Отстрани всеки може да дава акъл, но отговорност не носи.И никой не е казал,че бързи тестове няма да се използват,просто те ще са за по-късен етап , защото те могат да дадат само данни за преболедували и създадени антитела.
  • Де
   Делян
   7 -1
   12:44, 6 апр 2020
   Защо в нормалния свят използват бързите тестове още от началото на пандемията, малоумен гербераст ?
 • 2
  Св
  свети преподобен
  0 0
  23:21, 6 апр 2020
  и кво някъде да е спряна епидемията заради използване на тестове ако аз съм вирусоносител от 2 дни теста ще покаже че съм здрав ако ме пуснат да си обикалям свободно знаеш ли колко хора ще заразя според медиците не знаеш около 400 най ефективната мярка е карантината но за да го знаеш трябва да го прочетеш

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини