В Смолян дезинфекцират блокове и къщи заради covid-19, правят дежурства и графици

Какъв е редът за дезинфекция, кой я извършва и колко струва? Това са въпроси, които масово вълнуват смолянчани, но повечето не знаят изобщо отговорите им. Общото мнение е, че РЗИ „урежда нещата“. Всъщност в Смолян има една частна фирма, която е лицензирана да извършва тези дейности и при необходимост РЗИ, която е институцията събираща и обработваща цялата информация за епидемията, се свързва с нея, когато касае обществени сгради, публични площи, държавни учреждения и други. Когато касае частна сграда-най-често жилищен блок или къща, ангажиментът за дезинфекция е на всеки един човек и тя струва пари.

Ако се обадите на РЗИ, че в блока или къщата, в която живеете има лице, което е било контактно и затова е под карантина, или лицето е дало вече положителна проба за инфекцията, или просто е изолирано за 14 дни след връщане от чужбина, дезинфекцията е ангажимент на хората в сградата. При реална поява или опасност от поява на вируса трябва да се направи крайна  дезинфекция", здравната инспекция ще ви препрати към тази фирма, а тя работи по разценки съобразно площта, която ще обработва.-вътрешна и външна на сградата.

„Обливаме всичко отвън-стени, входни врати, а вътре в сградата също стени, врати на апартаментите и перилата. Не влизаме вътре, момчетата са екипирани в защитно облекло, пръскат и обработват и това е т.нар. „крайна дезинфекция“. За един вход на жилищен блок е 30лв. , които се заплащат от живеещите там. След това се прави протокол, слага се на входа с препоръка в следващите два дни да не се мие стълбището и ние сме до там. След това дезинфекцията е безкрайна, тоест до приключване на епидемията, тя е поддържаща и е ангажимент на хората. Могат да я правят с белина, с дезинфектанти, дори с „Доместос“, забелязвам, че в много кооперации хората си правят дежурства, графици и се спазва стриктно. “, обяснява Оля Тотева, собственик на фирмата , извършваща дезинфекционните дейности. По думите й хората отново трябва да извършат ...дезинфекция, ако в сградата отново има случай, изискващ пълна дезинфекция със специални професионални препарати. По думите й хората все по-стриктно дезинфекцират домове и апартаменти, като вече започват да свикват и с правилата, валидни за всички съседи в общата сграда.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини