568 домакинства ще получат хранителни пакети от БЧК в община Димитровград

568 домакинства в община Димитровград ще получат в следващите дни 16кг пакети с продукти като брашно, ориз, консерви и други, информират от община Димитровград. Продуктите ще бъдат доставени в дома на хората от екипи на Общината, като помощта е осигурена от БЧК. 

264 човека в Димитровград и селата са под грижите на Домашен социален патронаж и получават храна у дома, съобщават още от местната администрация.

Днес община Димитровград внася в МТСП проекта за удължаване на услугата “Топъл обяд” . В него ще бъдат включени 200 човека . Това са възрастни над 65 години и самотно живеещи хора с ниски доходи или без такива,  хора с трайно увреждане в резултат от заболяване, които не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. 
Разширява се дейността на Звеното за патронажна грижа, което към момента обслужва 118 човека. Към него допълнително ще бъдат включени още 196 лица от следните групи: възрасти хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението от превенция разпространението на COVID-19. 

Основната дейност ще включва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. 

240 човека са потърсили Общината на горещия телефон от началото на неговото функциониране. 110 от тях са изявили желание за доставка на храни и лекарства до дома. 

Общината е организирала при получаването на пенсиите освен маски за възрастните хора, които нямат такива, да се прави и измерване на температурата им. Това се извършва от медицинско лице.

От община Димитровград изказват благодарности на Димитър Караиванов и Ники Христов от "Хлебари Христови " - Димитровград, за инициативата да помагат на хора в нужда, като всеки ден 30 души могат да си вземат по един безплатен хляб от хлебарницата. Инициативата е за хора изпаднали в крайна нужда покрай извънредното положение. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини