Тренд: 1/3 от българите се тревожат, че ще загубят работното си място

80% от българите смятат, че след пандемията, която преживяваме, светът няма да е същият. Едва 10% от тях са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.

Изследването на общественото мнение е на Тренд и е втора част на мащабното проучване по време на извънредното положение. 

Една трета от анкетираните - 33% - се опасяват, че могат да изгубят работното си място. 

Социолозите отчитат повишена тревожност за социално-икономическите последици, заради ситуацията около COVID-19. Само една четвърт пък споделят, че не се опасяват за работното си място. 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа.

43% очакват следващата една година доходите им ще намалеят чувствително. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен. 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна, а едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

43% споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец, ако се окажат без доходи. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. Същият процент българи - 8%, са пък тези, които посочват "повече от три месеца".

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, са на мнение, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите мерки не са достатъчни към момента.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини