Болницата в Смолян ще бъде проверена за вътреболнична инфекция от коронавирус

"Винаги има съмнение за вътреболнична инфекция и винаги ги проверяваме." Това каза в Пловдив проф. Мутафчийски в отговор на въпрос- дали има съмнение за вътреболнична инфекция в многопрофилната болница в Смолян, където починаха двама пациенти, които са лежали в кардиологично отделение на лечебното заведение и се оказаха с положителни тестове за коронавирус.

На практика ген.Мутафчийски не отрече предположението, че болницата в Смолян е станала инкубатор на заразата. Припомняме, че на 13 април от РЗИ в областния град опотвърдиха, че при извършени проверки са констатирани нарушения. 

"За недопускане разпространението на вируса в лечебните заведения РЗИ е издадло предписания на началниците на отделения и на директорите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предоставени са инструктивни материали и алгоритми на поведение, за правилно използване на лични предпазни средства, за дезинфекция. Контрол се упражнява от ръководствата на заведенията и от инспектори на РЗИ. Установени са пропуски, наложили повторно завишаване на вниманието на болничните ръководства за строг контрол. Следващата стъпка е налагане на наказания. Разчитаме и на гражданите, които установят нарушения, да подават сигнали в РЗИ.", обявиха от здравната инспекция в прессъобщение до медиите, но отказват категорично каквито и да било подробности от резултата от проверките.

Шефът на националния оперативен щаб днес по обяд/15 април/ посети Пловдив, за да присъства на откриването на лаборатория за тестване на COVID-19, която от днес работи в инфекциозната клиника на болница "Свети Георги“.  Той изрично даде за пример ръководството на УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив за това, че не е допуснало разпространение на заразата и взрив от инфекция с коронавирус в болницата.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини