Фурми вместо маски. Пратката от медицински консумативи от ОАЕ е съдържала основно храна

"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна, от Обединените арабски емирства (ОАЕ)", съобщи правителствената пресслужба в понеделник. Пратката обаче е включвала около 3 тона медицински консумативи, а останалият товар на двата самолета, пристигнали на 13 март, е бил основно фурми, съобщи разследващия сайт „Биволъ“.

Според официалната информация България е изпратила в ОАЕ 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти. Те са осигурени от български фирми, а доставката е организирана от българското министерство на земеделието, храните и горите.

Двете фирми, организирали износа на българските стоки са „Интръст“ на Делян Пеевски и старозагорската фирма „Градус“, с която в миналото е имала бизнес отношения земеделската министърка Десислава Танева, посочват от "Биволъ". 

„В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна“, се посочва в съобщението, изпратено до медиите.

Размяната е свързана с недостига на медицински консумативи в България на фона на пандемията от коронавирус, се посочва в официалното съобщение. В сряда доказаните случаи в страната са 735, починалите със заболяването са 36. В световен мащаб потвърдените случаи са близо 2 милиона. 

След запитване от „Биволъ“ от Българския червен кръст (БЧК), в чиято база са занесени медицинските консумативи, са предоставили справка какво точно са получили. Става дума за 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра. Това са около три тона товар, съобщава „Биволъ“.

Останалата част от пратката според информация на изданието се състои от фурми. Това е потвърдено от министъра на икономиката Емил Караниколов, който в момента е под 14-дневна карантина, както всички, върнали се в България от чужбина. „Фурмите са хубава, питателна храна“, е посочил Караниколов. По думите му пред „Биволъ“ те ще бъдат разпределени на социални домове.

Министърът е посочил също, че сделката е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Du
    Dubai
    7 -4
    22:22, 15 апр 2020
    Добичето от Банкя пак е излъгало.
Последни новини