Как точка от заповед на Кирил Ананиев обърква местната власт

Заповедите на министъра на здравеопазването сигурно са най-четените документи в страната през последните седмици. И най-тълкуваните.

На 6 април Кирил Ананиев издаде заповед, с която изрично нарежда "всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерските пазари" в страната, като за това трябваше да има допълнителни предпазни мерки. Например: да има дистанция от най-малко два метра между продавачи и клиенти, да се сложат заграждения, които да регулират потока от хора, да се спазва лична хигиена и др.

Пет дни по-късно, на 11 април, министърът на здравеопазването издава друга заповед, с която се спира работата на пазарите от 16 април (заради неспазването на мерките и струпването на хора), без да е уточнено докога. В крайна сметка (или поне засега) след още 4 дни, на 15 април, Кирил Ананиев променя заповедта си и така пазарите няма да работят само между Разпети петък и Великден.

Но в първата заповед на Кирил Ананиев има точка, от която не става ясно дали тя се отнася само в контекста на пазарите, или важи като цяло за разпоредбите на местната власт, напр. вечерен час и КПП в някои квартали. Точката е написана така:

Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
Ключовото тук е "в съответствие със Закона за здравето и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение".

Как и защо изрично беше наредено да работят пазарите

Министърът на здравеопазването никога (преди 11 април) не е забранявал работата на пазарите. Те не са сред изброените места, където са преустановени посещенията (засега до 13 май). Местата според заповедта от 13 март са: увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, сладкарници, молове (с изключение на офисите на банките и застрахователните фирми в тях, хранителните магазини и аптеките там).

Но тъй като и местната власт може да въвежда свои ограничения, някои общини бяха забранили пазарите. Пример за такава е община Враца, която заедно с общинските пазари и тържищата забрани и вендинг машините, и използването на детски и спортни площадки. В община Враца се намира село Чирен, където кореспондент на телевизия Би Ти Ви е заснел репортаж. В него производител на разсад казва, че заради ограниченията не може да продаде продукцията си и е обречен на фалит. В анонса към репортажа се казва, че излъчването му е предизвикало "незабавната реакция на премиера Борисов". Датата на излъчването на репортажа е 6 април, на издаването на заповедта също.

Пазар в гр. Враца беше и едно от местата, където ден след публикуването на заповедта проф. Тодор Кантарджиев, който е част от Националния щаб за коронавируса, отиде на проверка.

Пазарите "проработиха" за кратко, но покрай това се отмениха други заповеди

Както стана ясно, причината на места в страната да има допълнителни мерки, с които се цели да не се разпространява коронавирусът, е възможността общините и областните администрации да въвеждат свои правила, като се позовават на закони и наредби (те са по-висши нормативни актове). Така се връщаме и на ключовата точка от заповедта на министъра на здравеопазването да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за извънредното положение.

Заради тази точка кметът на Стара Загора напр. е отменил свои заповеди, според които в ромския квартал "Лозенец" е имало специални мерки срещу разпространението на коронавируса, а разхождането на домашни любимци на повече от 250 метра от постоянния или настоящия адрес на собственика е било забранено. В заповедите си кметът Живко Тодоров се основава на алинеи и точки от закона за местното самоуправление и местната администрация (а не Закона за здравето), според които кметът "ръководи цялата изпълнителна дейност на общината" и издава заповеди.

"В заповедта не пише, че става дума да се отменят само мерки, свързани с пазарите. Няма логика да не става дума за всички мерки на местно ниво като цяло. Трябвало е да бъде упоменато, ако от здравното министерство са имали предвид само пазарите", обясни пред "Дневник" Живко Тодоров, който е кмет на Стара Загора.

Поради същата причина вечерният час в област Стара Загора просъществува само пет дни: той е бил въведен на 31 март със заповед, която се основава за Закона за администрацията, и е отменен на 6 април заради заповедта на министъра на здравеопазването. "Аз чета заповедта на министъра, моята заповед не е във връзка със Закона за здравето", каза категорично пред "Дневник" Гергана Микова, която е областен управител на Стара Загора.

От 5 април в ромския квартал "Луковица" в Пещера пък има два контролно-пропускателни пункта, с които се следи хората да излизат само за пазар, до аптека, по медицински причини и на работа. За да се въведе този контрол, кметът на града Йордан Младенов се основава на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според текст от него кметът "отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи".

Ако кметът на Пещера следва логиката на действие на местната власт в Стара Загора, то би трябвало КПП-тата в града да отпаднат. Йордан Младенов твърди, че се е свързал с Министерството на здравеопазването преди седмица, за да получи категоричен отговор, и обяснява, че оттам са го посъветвали да се свърже с Националния щаб за коронавируса. Към момента на публикуване на статията на "Дневник" кметът още не е получил официален отговор.

"Моите юристи в общината казват, че според тях от здравното министерство имат предвид да се отменят заповедите във връзка с пазарите, защото преди това издавахме заповеди за забраняване на пазари и продажба на открито. От областния ни щаб също ми казаха, че според тях се отнася до пазарите", обяснява кметът на Пещера Йордан Младенов.

Какво всъщност се има предвид в заповедта

В отговор на въпроси на "Дневник" за изясняване на точката от заповедта за пазарите от пресцентъра на Министерството на здравеопазването пишат, че въведените мерки на местно ниво, като напр. вечерен час и КПП в конкретен квартал, "не противоречат на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на страната". В уточнение на отговора си по телефона от институцията обясниха, че с текста от заповедта е трябвало на местно ниво да се отменят само заповедите, с които са затваряни пазари или хранителни магазини.

"Решенията на местно ниво се базират на Закона за местното самоуправление. Съгласно чл. 63 от Закона за здравето държавните и общинските органи са длъжни да създадат необходимите условия за изпълнение на въведените от министъра задължителни противоепидемични мерки", пък са коментирали от Министерството на здравеопазването по темата пред "Капитал".

Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, обясни допълнително пред "Дневник", че според нея разпоредбата е неясна, като така е трудно да се спазва и да се контролира. "Не знам какво се има предвид и не знам до кои мерки се отнася. Кои специфични мерки са били взети в някои общини, които министърът с тази точка иска да премахне. Според мен това е норма, която е дотолкова неясна, че не е приложима", казва Мария Шаркова.

Засега поне е ясно, че пазарите ще отворят в понеделник (20 април).

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини