915 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 915 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в понеделник сутрин, 20 април. 

Новите случaи са 31 за денонощието, 16 от тях са хоспитализирани. Те са констатирани в областите София - 13 случая, Плевен - 6, Видин - 4 , Смолян - 3, Сливен - 2, Пловдив, Велико Търново и Ямбол - по 1 случай.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 76, 7 нови случаи.

259 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 36 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 43. Мъж на 66 години е починал във ВМА, той се е заразил по време на химиотерапия след онкологична операция.

167 са излекуваните, 8 са деца.

Прогноза за заразените след пътуванията по Великден. Основателни са притесненията за увеличаване, София е най-голямото огнище, каза ген. Мутафчийски. Предстои да видим какъв ще бъде резултатът.

Случаят с 88-годишна жена в Белене. Ген. Мутафчийски не отговори на въпроса, поставен двукратно от репортер. Според сигнал жената е била приета с пневмония и тестът ѝ е бил отрицателен, но тя е трябвало да го плати в болницата. След около седмица е била изписана. След това тестът ѝ е бил положителен, а от полицията предупредили през фейсбук семейството ѝ да внимават. Не отговарям на фейсбук въпроси, натърти началник щабът. Репортерката уточни, че сигналът е от близките. Впоследствие перефразира питането си. Вие дори не казвате името на болната, това не коректен въпрос, не губете времето на колегите си, отсече генералът. Той сгълча репортерката, че я вижда за първи път там и тя очевидно не разбира. 

В България се намират цели клъстъри - заболяване на проследима верига лица, цели фамилии, заразени от един човек. Сега работата е съсредоточена върху изолирането на тези групи. Нашата работа е активна, издирваме не само симптоматични случаи. Те са приоритет - пациенти в болници, медици. В предписанията не е приоритет изследването на несимптоматични лица. Това е заради 75% достоверност на тестовете, 25% може да бъдат изпуснати.

Няма риск за детето при имунизация, ако то няма клинични симптоми. Неговото състояние се преценя на място преди имунизацията.

В Плевен 7 случая са от едно предприятие.

Заразяването в болницата във Видин се дължи на недостатъчно спазване на мерките. Това ще продължи след възобновяване на плановата дейност на болниците. Съществува риск от постъпване на заразен без симптоми в отделение, което не е за COVID-19. Има достатъчно предпазни средства. Начинът на ползването им е отделен въпрос. Ако бъде пипнато лицето с предпазните ръкавици, рискът е налице.

Пазарите ще продължат да работят, само ако има постигнат ред. Нарушаването от страна на продавачи или купувачи ще доведе до затваряне на съответния пазар.

Капацитетът е 1700 интензивни легла към момента, във всяка болница има ковид отделение, с възможности за разширяване.

Поетапно отваряне на планините. Всякакви варианти се обсъждат, когато бъде решено, ще ви уведомим, отсече ген. Мутафчийски на въпрос за разходките сред природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    ??
    ???
    6 -3
    10:28, 20 апр 2020
    Предстои пикът по Гергьовден, след това на 24 май, после на 1 юни, след това на 21 август и после на Рождество Христово. И те така, до края на света или докато ни чипират като стадо овце.
    • Ян
      Яни
      5 -1
      13:43, 20 апр 2020
      Пик и нищо няма само бройки са му в главата на тъпия, грозния плешив генерал....
  • 2
    Зо
    Зомбита
    3 -1
    13:55, 20 апр 2020
    Ама на колко хора им въздейства тоя идиот,седят чакат треперят и го слушат,че и му вярват.Тоя става за пастор на някоя секта
    • ??
      ???
      3 -1
      14:28, 20 апр 2020
      Абсолютно зомбиране! От страх и паника ще има повече починали! Ама кой да разсъждава, сляпо се вярва на този...
  • 3
    Да
    Дамян
    0 0
    19:21, 20 апр 2020
    Като не ви харесва начина , по който работи щабът и конкретно Мутафчийски, ами изнесете се в някоя по-читава страна като САЩ, Италия,Франция, Испания . Свят широк , ама ако сте там има да пеете от терасите и да не си показвате носовете навън.И ще хвалите властите, а тук сте просто едни мрънкалници
Последни новини