Специалисти ще изследват дали никотинът има защитен ефект срещу COVID-19

Никотинът може да има защитен ефект срещу заразяване с коронавирус, увериха френски учени, които ще започнат експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата "Питие Салпетриер" в Париж, предаде Франс прес.

Хипотезата е базирана върху малкия брай пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти. До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари.

"Едва 5 процента от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст", отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

"Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от новия коронавирус, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма", поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института "Пастьор" и Колежа на Франция.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини