Насекомите по света тревожно намаляват

Популациите от насекоми бележат спад по света, като най-драстичен той е при земните насекоми– над 30%. В същото време водните им братовчеди процъфтяват.

Учените стигнали до този извод след като анализирали резултатите от 166 дългосрочни изследвания върху насекомите, проведени в 1 676 различни места по света.

Проследили данни за насекомите от 1925 г. до днес и установили, че разрастващите се градове са един от виновниците за намаляващите популации.

В същото време ръстът с над 1/3 при популациите от водни насекоми се отдава на екологичните политики за опазване на водните хабитати.

Проучването открило, че броят на пеперудите, скакалците и други земни насекоми е намалявал с 0,92% на година през последните 75 години.

Цифрата може да не звучи внушително, но това означава с 24% по-малко насекоми в рамките на 30 години и 50% по-малко в рамките на 75 години.

Насекомите изчезват тихо и незабележимо.

Сега по предните стъкла на автомобилите се размазват по-малко насекоми, отколкото преди 30-40 години.  Анализите сочат, че летящите насекоми наистина са намалели. Голяма част от буболечките обаче са по-незабележими, защото обитават почвата, короните на дърветата и водата.

Изследването разкрива, че сега все по-малко насекоми живеят в тревата и по земята, в сравнение с преди.

Броят на тези, обитаващи короните на дървета обаче се е запазил приблизително същия.

Най-голям спад се наблюдава в части от САЩ  и Европа, особено Германия.

В същото време числеността на водните насекоми се увеличава с 1,08% на година.

Това означава ръст с 38% в рамките на 30 години.

Всички тези данни означават, че обезпокоителната тенденция е обратима. През последните 50 години бяха предприети серия мерки за почистване на реките и езерата на много места по света.

Всичко това доведе до възстановяване на популациите от водни насекоми, което буди надежди и за земните им братовчеди.

Проблемът е, че причината за спада в популациите невинаги е ясна, за да бъдат взети най-адекватните мерки за предотвратяването му.  При това тези причини може да варират в различните региони.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини