Задавате ли си въпроса: Къде изчезнаха врабчетата?

Cядали ли сте наскоро на пейка в парка, на който и да е по-голям град в страната? Няма как да го направите, защото ще получите тлъста глоба заради ограничителните мерки.

Ето защо може би не сте обръщали внимание на странен феномен – гълъби има, но врабчетата отсъстват от пейзажа. Не, това не е никаква измишльотина.

За съжаление градовете в България вече са в класацията на европейските метрополиси по този нерадостен показател. Изчезването на популацията на малките сиво-кафяви птичета е факт.

Оказва се, че дребните градски обитатели, които бяхме свикнали да приемаме за вечни и които до неотдавна бяха най-многобройните пернати в страната, са намалели с повече от 30% – 50% за последните 10 години.

"Врабчетата намаляват и това е факт", казва Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  Причината за това, според специалистите е замърсяването на средата, в която живеем. Особено в градовете трагедията е пълна.

Презастрояването, мръсният въздух, увеличаването на шума, прекалено многото автомобили, липсата на зелени площи, отсичането на все повече дървета са показателите причина за изчезването им.

Малките симпатични птички не понасят този начин на живот, който за нас се е превърнал във всекидневие.

В Лондон например за последните 25 години врабчетата практически са изчезнали, а това съвпада с масовото увеличение на дизеловите автомобили в градовете, което започва в началото на 80-те години.

Резултатът е, че британската столица влиза в новия век практически без птичето, което още Шекспир е възпявал.

Париж, градът на Едит Пиаф („пиаф“ значи врабче на френски диалект), също отчете липсата им. Засега те нямат намерение да се връщат, защото в града липсват насекоми, зрънца, семенца, че дори и трошички хляб, които са основната им храна.

Експертни проучвания показват, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване и на качеството на живота на хората.

Още миналата година орнитолози забелязаха чувствителното намаляване на популацията на врабчета. От тази година в София те практически отсъстват от градския пейзаж.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    АВ
    А ВИЕ ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА
    21 -4
    13:04, 25 апр 2020
    Защо преди години когато бяхте деца следите от самолетите изчезваха след има няма 15 -20 секунди
    • Go
      gost
      1 -3
      23:45, 25 апр 2020
      У бе, старши, пак разконспирира световната конспирация!
  • 2
    0
    0
    12 -3
    13:31, 25 апр 2020
    Причините не са само в замърсяването.Основната причина е че няма храна за животните и птиците в България! С демокрацията изчезнаха стопанските дворове пълни с храна и за хора и за птици.В нивите се сяват само бързо доходни култури с които врабчетата конкретно не могат да се хранят,оттам нямат поколение и съответно броят намалява. Истината за затриването на флората и фауната на тази територия е жестока и тъжна.
    • Хр
      ХРАНА ИМА. ВЪПРОСА Е -КАКВА
      12 -1
      16:06, 25 апр 2020
      Има пшеница по полята. Но е пръскана. Частните дворове с раундъп. Най -смъртоносния препарат. Така е и при хората. Има сирене . Но години наред не мога да вкарат в затвора всеки тъпан който реши да става милионер за сметка на отровите които слага в сиренето. Така е със всичко. Всеки гледа да излъже другия и да му продаде отрова . Хората станаха измамници. По бай Тошово време отрова в храната и - лагера Белене.
  • 3
    11
    11111
    6 0
    15:35, 25 апр 2020
    защо умират средно по 250 човека се раждат към160 бебета...
  • 4
    АО
    А относно самолетите
    5 -1
    16:09, 25 апр 2020
    Никога ама никога след самолет не се е случвало да се стели перелина от мъгла. Да се образуват перести облаци. Никога. Посред лято като погледнеш в далечината балкана и не го виждаш. Виждаш мъгла. Посред 25-30 градусова жега.
  • 5
    Зо
    Зоолог
    15 -2
    16:19, 25 апр 2020
    Отдавна съм забелязал изчезването на врабчетата, а и на други диви птици и животни, като дивите зайци например. Причината не е в замърсяването на въздуха, а в отровите с които се пръскат житата. Коментара по-горе е прав, че храната, а и самата природа е отровена от торове, препарати и ГМО - та. Антените на мобилните оператори също оказват влияние върху птиците. Птиците са много чувствителни към електромагнитно замърсяване, но на големите корпорации не им пука нито за птиците нито за хората, за тях важна е печалбата.
  • 6
    Ро
    робин худчо
    11 -1
    19:11, 25 апр 2020
    всички сте прави,но едно нещо не го казвате.Ние,хомо сапиенс сме най-силната отрова.До каквото се докоснем-съхне/завинаги/.Планетата ще се изчисти сама и от нас/за съжаление/.Бъдете сигърни,ако сами не я изпреварим в самоубийството,което наричаме ,,съвременен живот,,.Хайде със здраве
  • 7
    23
    234
    1 -9
    22:24, 25 апр 2020
    Не е вярно на двора по дърветата в двора си има до... Виж коментара
  • 8
    Гу
    Гугенхайм
    1 -11
    22:29, 25 апр 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ло
      Локомотива
      3 0
      19:24, 26 апр 2020
      Прав си,гълъбите са неми и ходят с памперси и серат в тях.
  • 9
    За
    Запознат
    0 0
    09:26, 26 апр 2020
    Мао доста е помогнал за това по време на културната революция...
Последни новини