1348 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 1348 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в понеделник сутрин, 27 април - 45-тия ден от началото на извънредното положение. 

1041 са активните активните случаи към момента.

Новите случaи са 58 за денонощието, 22 от тях са хоспитализирани. Те са в седем области: 23 са в Плевен, София -20, Кюстендил - 8, Велико Търново - 4, Пловдив - 2, Сливен и Пазарджик - по 1. Седем нови случая са деца.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 147.

301 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 41 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 56, един нов за деня.

206 са излекуваните.

Картата на заболеваемастта показва големи разлики в отделните области. Щабът се опитва да изчисти субективизма, например слабата работа на здравните служби. Към РЗИ в Разград и Търговище са отправени указания за вземане на проби. Където има "заспиване" службите се "разръчкват", но при последното такова в Разград от 90 проби няма нито една положителна.

Работи се по потушаване на огнищата, например в завод "Мизия" в Плевен.

Направените тестове до момента. Очаква се включването на автоматизираната система, която ще ги показва реално всеки дан.  За днес - от около 300 теста над 18% са положителни, което говори, че се търси в застрашени групи. В неделя не работят няколко лаборатории, което се отразява на данните в понеделник.

Хидроксихлорихин. Има доказан ефект върху сърцето. Ползите и вредите са 50 на 50, затова се прилага само в болнични условия.

Аргументи срещу отслабването на мерките. България се движи към пик. Мини пик имаше в началото на април, видим на дневна база. На база седмична заболеваемост ясно се вижда, че вървим нагоре. Какви други аргументи са необходими?, запита началник щабът.

Дезифенктантите, дошли от Дубай. Преди всичко - дезинфектантите са токсични по начало. В нашия случай това са големи количества спирт, освободени от държавния резерв. От него се изработват съответните разреждания, производителите го закупуват от борсата. Вече не съществува криза в дезинфектантите.

Партидата, дошла от Дубай, е била изтеглена от търговската мрежа там, твърди "Биволъ", защото съдържа метилов алкохол. Тя е частно дарение, отговори ген. Мутафчийски. Нейната проверка е работа на логистичния щаб. Оперативният щаб няма информация за дошлите от Дубай дезинфектанти, но за тяхната проверка отговарят държавни структури, които имат съответните критерии и правомощия.

Отварянето на парковете. От епидемиологична гледна точка всяко струпване на хора води до усложняване. Ние имаме по-либерален режим на излизане и контактуване и резултатите се виждат. В Гърция имаше пълна забрана за излизане и новите случаи за деня са 11. Два футболни мача в Италия и Испания имат ясно проследими вериги на заразяване, които стигнаха чак до България. Хората не трябва да остават с погрешно впечатление, затова щабът информира за очакваните последици - ще има влошаване.

Животът ще продължи с коронавируса, въпросът е на каква цена. Ще има пикове в бъдеще, показва проучване на Харвард. Работа на правителствата е как да отпускат и затягат мерките, защото животът трябва да продължи, но и здравната система трябва да може да понесе пиковете.

Шведският модел ясно показва каква е ролята на мерките. Към днешна дата: Норвегия и Финландия - по 200 умрели, Дания - 400, Швеция - 2000.

Еднократните мерки не дават резултат, дават системните, подчерта ген. Мутафчийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    Тръмп
    4 0
    08:45, 27 апр 2020
    Май най правилно ще постъпи оная шайба доналд тръмп с тая епидемия 😆
Последни новини