В Смолянско 13 души са излекувани от коронавирус, 66-годишната жена в ОАИЛ вече е с отрицателен тест за вируса

От началото на епидемията в Смолянска област броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус е 33, обобщи областният управител Неделяко Славов. 13 души от тях към днешна дата вече са оздравели. В болниците в Смолян и Мадан общо се лекуват към момента 9 души. Те са  в добро общо състояние, обобщи директорът на МБАЛ-Смолян д-р Марин Даракчиев. Непроменено остава състоянието на 66-годишната жена, която от началото на април месец е в ОАИЛ. На жената са направени проби за коронавирус и те вече са отрицателни. "Вирусът вече е изчезнал, но ние се борим с последствията от него", допълни Даракчиев.

На днешния брифинг стана ясно още, че обещаното тестване на медиците от Спешната медицинска помощ още не е започнало. Все още всичко е на етап организация, като не са пристигнали и бързите тестове, съобщи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. По думите й, от инспекцията през изминалата седмица са извършили десетки проверки за спазване на епидемиологичните мерки. Проверени са от болници, през лекарски кабинети до шивашки предприятия в цялата област. Сериозни нарушения са открити в едно предприятие. На работодателя му е съставено предписание. Д-р Кубатева се обърна към всички работодатели като припомни, че при най-малкото съмнение на служител или работник за симтоми за коронавирус да се обадят в инспекцията, които при необходимост ще организират тестване PCR-тестове. 

През миналата седмица на такива са били подложени медици и персонал в болницата в Мадан, които са били контактни на пациенти с коронавирус. За щастие 24-те проби се отказали отрицателни. Резултатите от 139 бързи теста, направени през миналата седмица отново показват, че близо 14% в Смолянско са се срещали с вируса и имат изградени антитела. От началото на извънредното положение под карантина в региона са били 1047 души. В момента броят им е 210. От тях 39 човека са контактни на заразени, а 152-ма са под карантина след връщането си от чужбина, обобщи данните д-р Кубатева. 

На брифинга стана ясно, че броят на санкционираните, заради неносене на предпазни маски, започна да намалява. Общо съставените актове през изминалата седмица са 72 броя. В същото време за неспазване на карантина са образувани три бързи производства, съобщи шефът на полицията ст.комисар Николай Димов.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    1 0
    14:01, 27 апр 2020
    Не е ли по-правилно да се каже, че са оздравели, а не излекувани? Нали няма лекарство?
Последни новини