На Балканите вече има държава без нови случаи на COVID-19

Без нито един отчетен нов случай на коронавируса, известен като COVID-19 - това съобщава обществената медия "Радио и телевизия Черна гора" за втори пореден ден. Данните за 27 и 28 април действително сочат, че поне официално не е имало нови заразени.

Черна гора, която бе и последната потвърдила наличие на коронавирусна инфекция на територията си - но приложила бързо строги ограничителни мерки - е краен пример за овладяване на епидемията. Засега.

И другаде на Западните Балкани обаче се наблюдават успехи, най-малкото на книга, в справянето с коронавируса. Дори изключението Сърбия потвърждава правилото, че броят на новите заразени се стабилизира. А в повечето държави от региона мерките бяха далеч по-строги от българските.

Северна Македония

От началото на април здравното министерство в Скопие отчиташе по над 50 или 60 случая, но в някои дни имаше спад до средно 30 - докато на 16 април не бяха обявени 107 нови заразени, с което общият брой нарасна до 1081 случая.

Оттогава броят се колебае, но случаите растат с не повече от 3% на ден, а за последното денонощие новите бяха 22, до 1421. Починалите са 71 души. Прави обаче впечатление, че поне от 25 насам броят на оздравелите расте по-рязко от този на заразените. Това се потвърждава и от последните данни за 32-ма излекувани.

Здравният министър Венко Филипче е предпазлив оптимист. Не бива да се пропилява направеното до момента, смята той; може обаче да се мисли за облекчение на полицейския час (от 16 ч. в момента), който засега ще остане, и със сигурност македонците за пръв път да излязат на спокойствие в почивни дни от няколко седмици насам. През април страната въведе забрана за излизане в почивните дни, но сега, за 1, 2 и 3 май, жителите ще могат да прекарат времето от 5 до 14 ч. навън.

Сърбия

Разхлабване има и в съседна Сърбия. Само преди няколко седмици президентът Александър Вучич плашеше жителите с пълна забрана за излизане от домовете по албански модел. Днес властите потвърдиха, че се отварят паркове, кафенета, търговски центрове, градски транспорт, детски градини. До миналата седмица имаше ограничения за икономически дейности като строителство, но те отпаднаха. Вече е облекчена забраната за придвижване навън на най-възрастните и за децата.

За кратко през април ситуацията излезе от контрол с по над 400 и еднократно 500 случая. Сърбия бе на косъм да стане най-тежко засегнатата страна в Югоизточна Европа (каквато в момента е Румъния). Броят на заразените се удвои, но след това се стабилизира - в момента е най-малко 8497 души, с нови 222 положителни проби към 16 ч. българско време вчера. За овладяването според някои експерти са допринесли приетите в консултация с китайски експерти мерки като строгия полицейски час и забраната за излизане в почивните дни и около великденските празници. Ще има подобно ограничение от 18 ч. утре до 5 ч. сутринта на 4 май с надеждата да е последното.

Излекуваните вече са 1260, като броят им се е утроил за две седмици - при малко над 400 на 12 април.

Черна гора

Още миналата седмица Черна гора започна разхлабването на полицейския час, който започваше в 19 ч. местно (20 ч. българско) време в делнични дни и от обед - в почивни. Сега той ще започва от 23 ч. и ще продължава до 5 сутринта. Спортни дейности вече се разрешават при стриктно придържане към правилата за дистанция.

Границите бяха затворени, както и летищата, пристанищата и училищата, забранени бяха всички събирания и дейности на открито, и то малко преди да бъде потвърден първият случая. Равносметката засега - 321 заразени (при население 630 хил. души), 7 починали и 199 оздравели - над половината от всички потвърдени случаи. Повече са излекуваните, отколкото заразените. От 20 април насам не е имало дневно увеличение на заразените, по-голямо от трима души.

Все пак властите помолиха жителите да се въздържат от събирания около 1 май.

Косово

В Косово потвърдените случаи са 790 души, оздравелите официално са 232-ма според Института за публично здравеопазване. Очаква се те да се увеличат - от понеделник броят на излекуваните е по-голям от потвърдените случаи. Вчера бяха обявени 31 нови оздравели при 10 заболели и 22 починали.

Въпреки политическата криза, която бушува и е съпровождана от взаимни обвинения между партиите (и обществен гняв, че сега не е моментът за боричкания), Прищина успя да въведе сериозни ограничения от средата на април поне до началото на май. И тук като в Албания движението е ограничено до 90 минути на ден, но по часове - от предпоследната цифра в номера на личната карта зависи кой кога може да излиза. Това даде възможност до 40 хил. души да излизат в своя времеви отрязък, но само за крайно наложителни задачи - купуване на храни и лекарства и финансови операции. Напълно бе забранено излизането на деца до 16 г., за да не станат тихи преносители на заразата.

Албания

Тежката блокада, изискваща от албанците да искат разрешение за пазаруване (за не повече от 90 минути дневно), която влезе в сила миналия месец, успя да ограничи новите случаи в Албания. Те бяха между 20 и 30 от средата на април насам, но в последните няколко спадат - 14 нови на 26 април и по 10 и 14 в следващите два дни. Броят на излекуваните се движи със сходно темпо.

Със 750 случая, от които 30 смъртни, и 431 оздравели (но и с малко тестове), Албания очаква бавно завръщане към нормалността - според премиера Еди Рама то може да отнеме до две години. Ситуацията е опасна и за икономиката, безработицата надхвърли една трета. Миналата седмица обаче Рама обяви отваряне на още магазини (не само за хранителни стоки), на съдилищата и на таксиметровите услуги. Правото на излизане се очаква да се разшири до 2 часа и половина дневно.

Босна и Херцеговина

В Босна потвърдените случаи достигат 1589 души, смъртните случаи са 63, оздравелите - 685. В части от страната - например доминираната от босненски сърби Република Сръбска - се удължава действащ полицейски час до края на седмицата, готвят се наказания за хората, които не носят маски.

Бяха обаче облекчени правилата за излизане на възрастни (забранено над месец и в Република Сръбска, и във Федерация Босна и Херцеговина), които сега могат да прекарват по няколко часа дневно навън, някои магазини отвориха.

Само в Босна не се наблюдава рязко подобрение в последните дни, но с изключение на 25 април от средата на месеца няма ден с над 50 заразени, с по няколко десетки расте и броят на оздравелите. В страната действа извънредно положение от 17 март.

Ограниченията

Властите в тези държави съзнават - подобно на България и на Западна Европа - и не скриват, че не засичат всички случаи. Недостигът на тестове, различното отчитане на новите случаи и институционални трудности не дават възможност за гаранция, че броят на потвърдените случаи е действителен. Поне засега обаче в тях не са представяни данни за необичайно висока смъртност, която би поставила официалната статистика под сериозно съмнение.

Сериозни са разликите и в броя тестове. В Черна гора те са между 7000 и 8000 до момента. Сърбия, която е с над 10 пъти по-голямо население, има зад гърба си поне 73 хил. теста (при над 43 хил. в България). Албанският брой е сходен с черногорския при население от няколко милиона (7758 към тази сутрин). Различно се отчита и броят на излекуваните - в някои от тези държави са необходими две проби, в други три.

Общи обаче бяха санкциите - нарушителите на мерките се наказват със сериозни глоби (в Косово например - до 2000 евро за физически лица или до 8000 за юридически) или затвор.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини