Учени разработиха най-доброто средство срещу махмурлук

Германски учени разкриха, че най-доброто средство срещу махмурлук е комбинация от екстракти от плодове, листа и корени, съобщи "Индипендънт".

Изследването на учените от института по молекулярна физиология към университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц показват, че сегашните теории за причините за махмурлука - дехидратация и загуба на електролити, може да са грешни.

Учените са работили с 214 здрави доброволци на възраст от 18 до 65 години. Те са ги разделили на три групи, като са им давали алкохол, а след това водноразтворими растителни екстракти заедно с витамини и минерали, само витамини и минерали, или плацебо. Резултатите показват, че растителните екстракти са довели до значително подобрение на състоянието на участниците след пиене на алкохол.

Екстрактите са били от барбадоска вишна, тръпчива круша, гинко билоба, върба и джинджифил. Витамините и минералите са включвали магнезий, калий, натриев бикарбонат, цинк, рибофлавин, тиамин и фолиева киселина.

Махмурлукът освен по обичайните симптоми е бил преценяван и по изследвания на кръв и урина.

Анализът на данните показва, че симптомите са варирали много в групите. В сравнение с добавката само на глюкоза, получилите растителни екстракти, витамини и минерали, съобщили за по-слаби симптоми. Главоболието им било средно с 34 процента по-слабо, гаденето - с 42 процента, а чувството за безразличие спаднало с около 27 процента. Неспокойството - с 41 процента.

Според предишни изследвания полифенолите и флавоноидите в използваните растителни екстракти се свързват с намаляване на физиологичното въздействие на алкохола. Как действат обаче, не е ясно.

Значима разлика при пиещите само минерали не е съобщена. Това насочва, че "алкохолът може и да не се отразява върху електролитния и минерален баланс", твърдят учените.

Изследването показва също, че водното съдържание в тялото не зависи значимо от количеството изпит алкохол.

"Изглежда симптомите на махмурлука се предизвикват предимно от алкохола и неговите метаболити", пишат учените в British Medical Jurnal. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хахс
    0 0
    19:28, 4 май 2020
    Зелев сок или друга пробиотична напитка... Истинско кисело мляко също става :)
Последни новини