Очакван спад с 60 до 80 процента на международния туризъм

Броят на международните туристи би могъл да се понижи с от 60 до 80 процента през 2020 година под влиянието на пандемията от коронавируса. Това обяви днес Световната организация по туризъм към ООН (СОТ), цитирана от Франс прес. В края на март тя залагаше на спад в диапазона от 20 до 30 процента.

Това е най-сериозната криза, с която международният туризъм се сблъсква от началото на проучванията през 1950 година, подчерта в комюнике агенцията на ООН с централа в Мадрид.

Посещенията на чуждестранни туристи вече са се понижили с 22 процента през първото тримесечие на годишна основа и дори с 57 процента през март след въвеждането на карантината в редица страни, уточни СОТ.

Секторът е загубил 80 милиарда долара (74 милиарда евро) през първите три месеца на годината. Общо финансовите щети биха могли да достигнат от 910 милиарда долара (843 милиарда евро) до 1,2 трилиона долара (1,111 трилиона евро).

Влиянието ще бъде усетено в различна степен е отделните региони по света, като се очаква Азия и Тихоокеанският регион да се възстановят най-напред, според организацията.

Тези нови прогнози се основават на три сценария за излизане от кризата: отваряне на границите и вдигане на ограниченията за пътуване в началото на юли (спад от 58 процента на пристиганията), началото на септември (-70 процента) и началото на декември (-78 процента).

СОТ се опасява, че от 100 до 120 милиона преки работни места в туризма са застрашени.

Най-положителни са перспективите за Африка и Близкия изток, за които по-голяма част от експертите прогнозират възстановяване през 2020 година, а най-песимистични са прогнозите за Северна и Южна Америка.
За Европа и Азия перспективите са смесени, като половината от експертите очакват възстановяване още през тази година. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини