Кметът Мелемов с обръщение към смолянчани и ветераните от войните за Деня на Европа

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СМОЛЯН,

УВАЖАЕМИ ВЕТЕРАНИ ОТ ВОЙНИТЕ,

Поздравявам Ви с 9-ти май - Ден на Европа и 75 години от края на Втората Световна война. Посрещаме празника в условията на пандемията с COVID-19. По този повод няма да можем да го отбележим тържествено и с масови мероприятия, както сме свикнали.
Девети май е посветен на мира и единството, сътрудничеството и солидарността на всички европейски държави за един достоен живот. Вярвам, че общият европейски път е най-верния за всички държави членки, за едно по-добро бъдеще за нашите деца. Затова очакваме от ЕС и правителствата решителни действия за излизане от кризата. Европейските институции работят активно върху краткосрочните и дългосрочните мерки за осигуряването на социална и икономическа помощ на страните членки.

75 години след края на Втората световна война ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-кръвопролитната война на Стария континент. От Смолянска област в нея са участвали 3042 души. От тях 255 родопчани загиват и не се завръщат по домовете си. Всички герои остават в пантеона на безсмъртието. На тях съвременна България дължи много, а 9 май символизира днешна Обединена Европа.

Тежките последствия и незарастващи рани от тази война не са забравени. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения на мирното и демократичното развитие на своите държави.

Да честваме празника със самочувствие и достойнство!
Пожелавам на всички здраве и благополучие!
Честит Девети май!

Николай Мелемов - Кмет на Община Смолян

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини