Тристранката заседава извънредно за допълнителните антикризисни мерки и безработицата

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание онлайн. Ще бъдат обсъдени предложения на бизнеса и синдикатите за допълнителни антикризисни мерки, както и становищата на ресорните министерства по тях. Сред темите ще бъде и промяната в размера на обезщетенията за безработица.

Синдикалните и работодателските организации настояват да има втори пакет от социално-икономически мерки в кризата. По предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) социалните партньори ще обсъждат темата за злоупотреби с паричните обезщетения за безработица. Според работодателската организация проблем са обезщетенията, които завръщащите се у нас хора след работа в чужбина получават за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт. Често те са по-големи от евентуална заплата, която биха получавали в България.

От асоциацията подчертават, че в отделни области на страната - основно Кюстендилска, Смоленска и Благоевградска, се е превърнала в масово явление т.нар. английска безработица, предава БНР. Работодателската организация настоява и за провеждане на спецакции по места от МВР и прокуратурата за хващане на работещи на сиво безработни.

Друго нейно искане, което ще се обсъди на заседанието днес, е Фонд условия на труд да има подуправител не само от страна на синдикатите, но и от на работодатели.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини