Гърция иска свободно движение в Европа. Испания въвежда 14 дни карантина за пристигащи

Натиск за бързо завръщане към свободното движение на гражданите в Европа упражнява Гърция с нонпейпър, изпратен до Европейската комисия, съобщава порталът Политико, цитиран от гръцката телевизия Скай.

Въпреки това Атина не поддържа пълно отваряне на границите за всички.

Възстановяването на свободното движение в Европа е в дневния ред на Еврокомисията в сряда, като се очаква един "постепенен процес". Възстановяването на свободата на придвижване е една от петте стъпки, които предлага Комисията, за да даде на хората някаква надежда за летните месеци.

"Целта ни е да положим усилия, за да бъдат отново разрешени пътуванията между страните от ЕС до 15 юни там, където е възможно", се казва в гръцкия документ, внесен в Европейската комисия в понеделник, който е получен от Политико.

Атина иска "справедливо третиране" на всички вероятни пътници, за да бъде предотвратено "всякакво субективно отношение по отношение на гражданството" в протоколите за пътуване. "Не можем да позволим раздробяването на единния пазар в случая с туристическите услуги", се казва в документа, в който се иска да бъде позволено на хората да пътуват, а след това да се завръщат бързо и лесно у дома си: Не трябва да има "карантина или други непропорционални или забранителни изисквания при завръщането".

Атина иска "общо разбиране" на равнище ЕС, че всички пътници трябва да се подложат на тест или за коронавирус, или за антитела три дни преди пътуването. В документа се казва, че като алтернативна възможност няма да се изискват тестове "за пътувания между региони... които са показали ясни и стабилни данни, че ситуацията по отношение на коронавируса е под контрол".

Има обаче и още едно конкретно искане от една страна с острови, които не са достъпни с автомобил. "Не може да има дискриминация или диференциация по отношение на средствата за придвижване", казва Атина. "Пътните, въздушните, морските, но и другите пътувания ще трябва да започнат едновременно и със съответните протоколи. Не можем да позволим по-отдалечени страни-членки на Съюза ни да останат назад".

В самолетите всички места трябва да са запълнени, се казва в документа, защото свободните средни места не осигуряват рентабилност, а ползата за здравето от тях е съмнителна.

На друга позиция е испанското правителство, което въведе двуседмична карантина от 15 до 24 май за всички хора, пристигащи в страната, предаде Ройтерс.

Пристигащите пътници ще трябва да се поставят под карантина и ще имат право да излизат навън само по няколко причини - пазаруване на храна, отиване в здравен център и при друга неотложна нужда.

Испания е една от най-сериозно засегнатите страни от пандемията от коронавируса. Броят на заразените в страната към днешна дата е над 227 000 души, а починалите са 26 744.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини