ОПЕК: Балансът на петролния пазар ще се възстанови по-бързо заради спада на американския добив

Възстановяването на баланса на петролния пазар ще се ускори през идните тримесечия след понижението на котировките, предизвикано от пандемията от Ковид-19. За това ще допринесе силният спад на американското производство, прогнозира днес Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК) в месечния си доклад, цитиран от Франс прес.

"Бързите корекции на производството на фона на сегашните дълбоки дисбаланси на световния петролен пазар вече започнаха да показват положителени ефекти, с ребалансиране, което се очаква да се ускори през следващите тримесечия", констатира картелът.

ОПЕК понижи прогнозата за глобалното търсене на суровината заради пандемията от коронавируса, отбелязва ТАСС, като се позовава на майския доклад. До края на 2020 година се очаква търсенето да спадне с 9,07 милиона барела на ден, което е 2,23 милиона барела повече от предходната оценка.

Според картела най-силно понижение на търсенето сред най-големите световни потребители на суровината ще има през второто тримесечие на тази година.

"Намаляването на търсенето през 2020 година може да бъде смекчено чрез по-бързо от очакваното разхлабване на правителствените мерки за борба с разпространението на коронавируса и по-бързо реагиране на икономическия растеж на допълнителните мерки за подкрепа", изтъква ОПЕК.

Новата прогноза взима предвид обявеното свиване на добива, включително от водещите петролни компании, на фона на отславащото търсене в световен мащаб, понижението на котировките и липсата на място за съхранение на суровината, допълва АФП.

Това важи особено за САЩ, където ОПЕК вече очаква спад на предлагането с 1,4 милиона барела на ден вместо с 1,3 милиона.

През април страните от ОПЕК обаче са увеличили добива с 1,8 милиона барела дневно до 30,4 милиона барела на ден, като растежът идва основно от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт, сочи още докладът, цитиран от ТАСС. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини