16 500 проекта подадени по грантовете за микро и малки предприятия, обяви Дончев

Към настоящия момент по програмата за микро и малки предприятия са подадени 16 500 проекта на стойност 136 млн. лв.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет, посветен на представянето на социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса.

Вчера е стартирала схемата, а приемът на заявления продължава, схемата ще бъде отворена, докато има налично финансиране. Системата ИСУН издържа на огромния интерес, а пикът на подаване на заявления е бил вчера по обяд, информира вицепремиерът.

Европейските пари ще стигнат до хора и организации, които не са имали досег с тях, увери Дончев и посочи, че трудности били регистрирани по вчера обяд - потребители не са успели да качат заявленията си от първи път.

Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че правителството ще направи всичко възможно икономиката да се развива както преди пандемията. Към настоящия момент са подадени 1 282 заявки от банки към Българската банка за развитие (ББР) да се гарантират кредити. Той подчерта, че правителството ще предложи ресурсът за грантове за микро и малки предприятия да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева.

Караниколов напомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева. По думите му бизнесът трябва да обърне внимание на сайта на Българска агенция за експортно застраховане, където могат да се запознаят с вариант през застраховка да не се създава междуфирмена задлъжнялост.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини