Германия облекчи режима на няколко граници

Германия отвори отново сухопътната си граница с Люксембург, която бе затворена в продължение на два месеца заради епидемията от новия коронавирус, предаде ДПА.

От полунощ (1 ч. българско време днес) шофьорите могат да влизат от едната в другата страна, без да трябва да доказват, че имат основателна причина. Германската федерална полиция в град Трир съобщи, че са били отворени отново 12 гранични контролно-пропускателни пункта и трафикът не подлежи на следене.
Затварянето на границата и контролът бяха подложени на силни критики в района, отбелязва ДПА.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн не скри своето облекчение. "Време беше това да приключи", каза той пред ДПА.

В полунощ бяха отменени и някои ограничения по границите на Германия с Австрия и Швейцария. Вече е разрешено те да бъдат преминавани за среща с партньор или роднини, за присъствие на важни семейни събития, за притежателите на недвижим имот или обработваема земя оттатък границата, за грижа за животно или за лов.

В зависимост от промяната на епидемиологичната обстановка, германското министерство на вътрешните работи планира да вдигне всички ограничения върху пътуванията между страната и Австрия, Швейцария и Франция на 15 юни.
На границата с тежко засегнатата от пандемията Италия всички рестрикции обаче ще останат в сила до ново нареждане.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини