Защо Амазонка тече наобратно

Най-голямата река в света, Амазонка, някога е текла в противоположна посока – от изток на запад. Днес тя тече от запад на изток. Обръщането на водния й поток не е обичайно – геолозите открай време изследват каква може да е причината за тази колосална промяна.

Д-р Виктор Сасек от Университета на Сао Пауло посочва в научното издание Earth and Planetary Science Letters, че нищо повече освен ерозия не е необходимо, за да се отговори на въпроса „Защо Амазонка днес тече наобратно?”.

С мощните Анди на западния край на континента Южна Америка изглежда логично реките на този континент да текат в източна посока, смята ученият. Амазонка съдържа 5 пъти повече вода от всяка друга река на планетата. Ориноко и Рио де ла Плата текат в същата посока като нея. Всяка от тях спира развитието на всяка друга река в Северна Америка или Европа с този процес, пише докторът.

Според него допреди 10 милиона години повечето от това, което е сега водното корито на Амазонка, е било пресушено от река, която е текла на запад. Така се е получило гигантско езеро в подножието на Северните Анди. От там водата е започнала да тече северно, към Карибско море. По това време тепърва е трябвало да се формира Панамския провлак - него го е нямало. Ето защо всичката тази вода е била пометена западно, в Тихия океан.

Накланянето на цял един континент, за което се говореше по-рано, изглежда толкова колосално начинание на геолозите, че те спекулираха с други теории, обясняващи промяната на хода на водата в реката, като например изменения в земната мантия, вероятно причинени от разчупването на Африка и Южна Америка.

Бразилският учен, от своя страна, показва, че растежът на Андите в южноамериканската плоча, свързан с платото Наска, може да обясни процеса в подходящ мащаб. Сасек взема предвид в модела си факта, че планините с времето са ставали все по-грамадни. Така те са възпирали все повече дъждоносни облаци, което е довело от своя стана до все по-голяма ерозия.

Моделът успешно съответства на наблюдението, че утайката в устието на Амазонка се е увеличила от началото на периода на потичането й на изток. Въпреки това, теорията не успява да пресъздаде напълно пространствената и времева еволюция на системата на Амазонка в Перу и още наблюдения над геологични данни ще са необходими, за да бъде счетена тя за напълно рентабилна, признава самият изследовател.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
10 юли 2020
Последни новини