Стотици килограми мъртва риба на брега на Варненското езеро

Стотици килограми мъртва риба покриха брега на Варненското езеро след силно замърсяване на водите, пише NOVA.

При извършена съвместна проверка на експертите на Басейнова дирекция, РИОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда е установено, че до квартал "Аспарухово", кораборемонтния завод и село Казашко на Варненското езеро има мъртва риба.

Тя е както по брега, така и във водата около кораборемонтния завод. Там е открит и дефицит на кислород във водата – по първоначални данни. Взети са и проби, които ще бъдат подложени на анализ, за да се установи каква е причината, довела до смъртта на такова голямо количество риба. Мъртвата риба във Варненското езеро е забелязана още в началото на седмицата от служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Количествата обаче нарастват всеки ден.

"Това, което виждат във вторник, е мор на риби в южната страна на езерото. РИОСВ-Варна и "Басейнова дирекция" ще ни дадат достоверно обяснение", обясни Бейхан Хасанов, началник на отдел "Риболовен контрол" към ИАРА-Варна.

Сезирани са "Басейнова дирекция", както и РИОСВ. От "Басейнова дирекция" обясниха, че са взети проби. Първоначално се е оказало, че на места има занижени нива на кислород във водата. Тепърва ще се установи дали това е причината, тъй като единият вид риба може да живее и при такива условия.

Според рибарите обаче причината за смъртността е друга. Според тях виновно е замърсяването в района. Преди дни в "Моята новина"  и зрители на NOVA сигнализираха, че водата във Варненския залив е силно замърсена заради спукана тръба с фекални води. Според Хасанов обаче не е възможно това да е причината за измирането на рибата, тъй като тръбата е далеч.

Това не е първият случаи на масов мор на риби в района, според експертите – причината е именно ниското съдържание на кислород във водата.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    69
    69
    0 0
    21:13, 20 май 2020
    Няма такава държава другаде по света .
Последни новини