Дистанция от 2 м може да не е достатъчна за предпазване от новия коронавирус

Капчиците слюнка, съдържащи новия коронавирус, изминават повече от 2 м разстояние, когато има лек вятър, съобщи Ройтерс.
Затова във ветровити дни дистанция от 2 м не е достатъчна, за да бъде избягната заразата, предупредиха учени в две статии, публикувани в различни списания.

Според едната статия, публикувана в сп. "Физика на флуидите", учените, симулирали леки и по-силни ветрове, са изчислили, че някои капчици слюнка при подходящи условия могат да достигнат на до 6 м от кашлящ човек.

Другото изследване, публикувано в "Списание за науки за аерозолите", също стига до извода, че сегашните препоръки за 2 м социална дистанция не са достатъчни да защитят хората от излагане на коронавирус, разпръскван при кашлица, когато духа вятър.

Не е известно какво количество вируси е достатъчно за зараза.

"Макар и подобни изследвания да са важни, те може да не отразяват какво се случва в действителност", каза д-р Амеш Адалия от института "Джонс Хопкинс" пред Ройтерс. "Това, което виждаме в действителност, е предаване, когато има продължителен близък контакт, например при хора, които живеят заедно. Не мисля, че е необходимо да се променя практиката, що се отнася до двуметровата дистанция".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини