Нови 41 с COVID-19. На какво се дължи ниската смъртност?

41 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, 11 от тях са хоспитализирани, съобщи проф. Кантарджиев на брифинга на НОЩ в петък, 22 май.

1450 проби за изследвани за изминалите 24 часа. Постоянното увеличаване на изследванията не води до увеличаването на броя на случаите, подчерта проф. Кантарджиев. Сега имаме по-голям капацитет и той се използва.

42 са излекуваните, отново повече от новите случаи.

Новитя случаи са в София - 8, Пазарджик - 17. Там са взети всички нужни мерки още с първите случаи. Една част от работниците са в отпуск и работилите до момента ще бъдат пуснати, а тези, които са били в отпуск ще ги заменят, като така едновременно не се прекъсва работния процес и се запазва максимално здравето на хората. Когато бъде реагирано на време, огнището се овладява, както това стана в Плевен, където има 2 нови случая в изминалото денонощие. В Ямбол новите установени случаи са 11, в Благоевград, Кюстендил и Смолян - по 1.

1478 са активните случаи.

Общо броят на заразените е 2372 към днешна дата.

Регистриран е 1 нов случай на медицински персонал.

Излекуваните са 769.

Починали са общо 125 души с положителен резултата за COVID, 5 са новите случаи от вчера. В „Пирогов“ е починал мъж на 78 г. Той е страдал от диабет. В Пазарджик са починали двама души – мъж на 67 г. и жена на 67 г. В Стара Загора е починала 51-годишна жена с онкологично заболяване. В Ямбол е починал 88-годишен мъж. Пациентът е прекарал инсулт.

Много се говори, че у нас смъртността е малка, тъй като нямаме много възрастни хора, обърна внимание професорът на разпространеното в обществото в момента твърдение. До голяма степен тежестта на тази болест зависи от 2 причини. Първо - от броя на вирусите, с които си се заразил. Когато има масирано навлизане в организма, боледуването преминава в тежка форма. Второ - броят на рецепторите в органите, за които вирусът ще се залови. При децата тези рецептори липсват. Над 45-годишна възраст тези рeцептори са много, над 75 год. - отново са много малко. Това поясни проф. Кантарджиев, като подчерта, че трябва да спазваме мерките, както досега, за да се предпазим - дистанция и носене на маски, когато сме сред хора.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Y
    Y
    5 -3
    09:07, 22 май 2020
    Вече всички разбраха че този вирус е като птичия и свински грип, каквото и да кажете и да направите нищо не може да промените.Паниката която създадохте тепърва ще взима много жертви за съжаление, може това са е имал предвид оня смешен генерал за якото мрене
Последни новини