Творчески колективи от Хасковско се стягат за протеста на 24 май срещу затворените зали

Танцови формации и творчески колективи от Хасковски регион ще се включат в протеста на 24 май пред Народното събрание срещу затоворените репетиционни зали и след отмяната на извънредното положение.

Няма организация за сборен пункт в областта, а всеки, който иска да изрази протеста си срещу невъзможността да работим, може да се включи направо в София, обясни Милена Налбантова, която е хореограф и ръководител на СК “Рона“, в който се изучават и танци.

Въпреки че има да тръгнат за протеста и много желаещи деца от съставите, те могат да присъстват на него само с родителите си, уточняват ръководителите.

„Да отворим залите за изкуство“ ще е мълчалив флашмоб и ще се проведе при спазването на всички епидемиологични мерки, хората ще са със своите  характерни костюми или репетиционни дрехи с отличителните знаци на клубовете си, казват организаторите.

„Сигурно всички очакват от нас-танцьори, музиканти и изпълнители протест, който да е шумен и пъстър, но това няма да се случи. Никой не чу гласа ни до момента от институциите и затова сега сме решили да мълчим. А няма нищо по-тъжно от това хората на изкуството да са в мълчание. Символиката е, че изкуството го няма“, казва Милена Налбантова, чийто живот от три годишна възраст е свързан с танците и сцената.

Недоумението на протеста е в това, че репетиционните зали остават затворени на фона на разрешението за влизане в зала на спортистите и отварянето на фитнесите. „Няма никакво логично обяснение, защо да е безопасно за борците, които са във фул контакт, а за танцьорите да репетират е опасно. Освен това, надали една фитнес зала, пълна с уреди, се почиства и дезинфекцира по-лесно, от една танцова зала, в която има само огледала и станка?“, коментира Налбантова. Друга недомислица за нея е, че като ръководител на спортен клуб, ако в момента наеме място в спортна зала „Дружба“, например, ще може да заведе танцьорите си да репетират там. Да използва залата си в читалище „Заря“ обаче не е разрешено в този момент.

Всичко това са недомислици в разпорежданията на здравния министър, смятат от брнша и коментират факта, че отвориха спортните зали, а репетиционните, които масово са в затворените читалища и Младежките центрове-не, е по-скоро въпрос на лоби.  „Едниният министър-на спорта успя да уреди сектора, за който отговаря, а другият-на културата-не. Тогава защо ни е министър на културата, когато култура на практика в момента няма?“

На протеста на Ларгото в столицата на символичната дата 24-ти май, на която се чества и българската култура,  ще присъстват танцови и музикални формации, непрофесионални фолклорни колективи, читалищни състави, латино-денс социални клубове, певчески организации. Исканията им вече са предадени към всички възможни институции с план за присъствие в репетиционните и мерки за провеждане на заниманията. Освен отварянето на залите, сред исканията са и гаранции с възможности за финансова подкрепа към ръководителите в сектора при подобна ситуация и занапред.

В интернет върви и петица за отварянето на репетиционните зали, която вече е подкрепена от хиляди ръководители, участници във формациите и родители от цялата страна.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ан
    анонимен
    17 -13
    13:54, 23 май 2020
    Стига вече сте протестирали нямате ли друга работа та се чудите къде да играете най добре на кенана или на ямач на чист въздух
    • Го
      Горския
      13 -10
      14:32, 23 май 2020
      От протести файда няма ,
      мутрите и бейовете трябва директно да се трепят
      ...
    • Бе
      Бели денса
      2 0
      09:52, 25 май 2020
      Ден не минава без Създателката на кючека да бъде в този сайт. Роднини ли сте или сте почитатели на гюбеците аман вече. Цитирате я все едно е най големия мислител на света. А тук става въпрос за едни безотчетни такси които трябва да се прибират. Без да се декларират.
  • 2
    Ми
    МИ
    18 -8
    16:24, 23 май 2020
    Милена като толкова иска да играе да си подскача в къщи
  • 3
    Ка
    Какво им пречи
    17 -7
    16:44, 23 май 2020
    Какво им пречи. Да танцуваш може на ,,Ямача" , на ,,Кенана", на ст.,,Младост" и др.
    Изглежда пак става въпрос за пари(от таксите) нали, а не толкова че не можели да танцуват.
    • Dd
      dd
      3 -7
      03:11, 24 май 2020
      Като не искаш да плащаш недей!Нямаш нищо против да... Виж коментара
  • 4
    До
    Донков
    4 -11
    17:13, 23 май 2020
    А оня Янко Митев няма ли да протестира? Или той си... Виж коментара
  • 5
    Dr
    Dr
    9 -1
    09:43, 24 май 2020
    Дрън дрън, аман от псевдо културтрегери. Като почнеш от Ана Димитрова и стигнеш до Милена Налбантова. Само за пари и такси мислят, а не за култура. Културата им стига само за бингото и кючеците. Старата чанта сигурно ще води протестите....
  • 6
    Ко
    Консултант
    2 -8
    10:46, 24 май 2020
    Пидкрепям протеста.Те искат разрешение да работят.... Виж коментара
Последни новини