Проф.Николай Овчаров: Християнството по българските земи се е зародило тук

Християнството по българските земи се е зародило тук. Манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча” датира от 1200 години. Преди това обаче има храм,който е от 4 век. Проучването на комплекса дължим на серия изследователи: Никола Иванов; Иван Балкански;Екатерина Манова. Ние разкрихме комплекса ,съвместно с Даниела Коджаманова. Това сподели пред журналисти изследователят на манастирския комплекс проф.Николай Овчаров. Той бе категоричен, че изграждането на новия храм „Света великомъченица София и дъщерите й Вяра , Надежда и Любов се изгражда на свято място.

 Проф.Овчаров посочи, че в цялата страна има засилено спомоществователство за възраждане на християнските храмове. Само в близкия Златоград те са четири.

   Известният археолог посочи, че ще търси епископският дворец от 6 век на скалния град Перперикон. Има податки за неговото местонахождение. Една от тях е малка църква от 4 век,която е вече проучена.

 За разкопки тази година са заделени 250 000 лв. Лично премиерът Бойко Борисов е уверил археологът, че парите няма да бъдат орязани.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини